Projekt KuHaČa: Završna konferencija održana 9. svibnja u Krku

 

U Kinu Krk održana je završna konferencija projekta „KuHaČa – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije“ čime je projekt zaključio priču u kojoj se različitim aktivnostima doprinosio bogatstvu kulinarske baštine Primorsko – goranske županije i promociji korištenja autohtonih proizvoda.

Voditeljica projekta Maja Kirinčić naglasila je kako se kroz projekt provelo niz aktivnosti gastronomske tematike u svrhu poticanja razvoja ruralnog područja i povećanja konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te promociju kratkih lanaca opskrbe.

Predstavljena je i brošura projekta te prikazan promotivni video projekta. U sklopu završne konferencije održala se i panel diskusija na temu „Održiva gastronomija i podrška lokalnim proizvođačima“ pod vodstvom Ermine Duraj, pročelnice Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

Bila je to prilika i da svi LAG-ovi; LAG „Kvarnerski otoci“ (predsjednik Zdenko Kirinčić), LAG Gorski kotar (predsjednica Sanja Čop), LAG „VINODOL“ (predsjednik Ivica Jerčinović) te LAG „Terra liburna“ (predsjednica Anđela Cvjetković) predstave svoj rad.

Spomenuti je projekt, istaknuto je u njegovoj završnici, brojne sudionike uključio u kulinarske radionice, edukacije o brendiranju i odnosima s javnošću, marketingu i promociji na društvenim mrežama te edukacijske aktivnosti usmjerene promoviranju i povezivanju lokalnih proizvođača i ugostitelja. Organizatori, provoditelji ali i sudionici edukacijskih i radioničkih okupljanja usuglasili su se da je njime potaknuta i pomognuta suradnja poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora, povećana zastupljenost lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području četiri partnerska LAG-a, a u konačnici i podignuta svijest ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu. Dodatna vrijednost projekta KuHaČa ogleda se i u ostavrenoj suradnji među samim LAG-ovima, udruživanju njihovih resursa, znanja i iskustava što je, zaključeno je na završnom druženju, omogućilo postizanje sinergijskog učinka i jačanje partnerstava i mreža koje će se nastaviti njegovati i razvijati i nakon završetka projekta.

Predstavila se i brošura projekta, te je prikazan i promotivni video radionica projekta. U sklopu konferencije održala se i panel diskusija na temu „Održiva gastronomija i podrška lokalnim proizvođačima“ pod vodstvom Ermine Duraj, pročelnice Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Sudionici panela bili su:

– Dražen Lesica, renomirani ugostitelj i direktor restorana Rivica,

– Egle Katunar, voditeljica marketinga u “Kući vina Ivan Katunar”,

– Zoran Delić, chef i gastro konzultant,

– Greta Krešić, voditeljica katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Pričalo se o jačanju gastro priče regije čemu je projekt „KuHaČa“ i doprinio. Područja uključenih LAG-ova imaju veliki potencijal za razvoj lokalne gastronomije u kontekstu razvoja održivog turizma. Vrijednost lokalnih proizvoda i kratkih lanaca opskrbe velika je za korak naprijed u ponudi autentične gastro priče, te jedino sinergijom svih dionika, od proizvođača do cijele lokalne zajednice, moguće ju je i jačati, do konkretnih rezultata i prepoznatljivosti.

Kvarner će iduće godine biti Europska regija gastronomije 2026. godine, a akcijski plan razvoja gastronomije PGŽ prepoznaje ulogu i značaj gastronomije kao mnogo šireg područja od same pripreme i konzumacije hrane i vina. Promocija i razvoj eno-gastronomije podrazumijeva zaštitu i promociju lokalne hrane i kulture, održivi razvoj, povećanje kvalitete, povećanje vidljivosti, zatim poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije i drugih sektora, na čemu se treba raditi sustavno, moglo se čuti na završnoj konferenciji održanoj u Velikoj vijećnici Grada Krka. LAG-ovi pri tom imaju važnu ulogu u lokalnom razvoju, povezivanju zajednice i dionika te promociji lokalnih vrijednosti i resursa pa je tako njihova, ovim projektom ostvarena suradnja nemali doprinos ostvarenju ciljeva Akcijskoga plana. Napomenuti treba i da je projekt bio sufinanciran sredstvima Europske unije, točnije Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, i to u udjelo od čak 90 posto.

 Izvori: Novi list, pgž. hr, LAG Kvarnerski otoci

 

Previous Prijavite se za dodjelu oznake kvalitete Local2Local