
Objavljena Brošura projekta suradnje Kuhača
KUHAČA je gastro projekt koji potiče razvoj ruralnog područja, lokalne proizvodnje hrane i gastronomske baštine te promovira kratke lance opskrbe. Udruživanjem resursa, znanja i iskustva,
Projekt ,,KUHAČA“ je suradnja lokalnih akcijskih grupa s ciljem povezivanja lokalnih proizvođača, HORECA sektora i ostalih dionika, podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje, gastronomske baštine i promocije kratkih lanaca opskrbe s fokusom na očuvanje autohtonosti, autentičnosti i bogatstva kulinarske baštine Primorsko-goranske županije.
Opći cilj je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i promociju kratkih lanaca opskrbe.
Specifični ciljevi su poticanje i promocija suradnje poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora; povećanje zastupljenosti lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području četiri partnerska LAG-a; podizanje svijesti i edukacija ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu; poticanje i podrška uspostavi kratkih lanaca opskrbe između lokalnih proizvođača i ugostiteljskih objekata/hotelskih kuća – povezivanje i facilitiranje suradnje i umrežavanja proizvođača i ugostiteljskih objekata, kao i promoviranje lokalnih proizvoda, tradicionalnih namirnica i jela; jačanje konkurentnosti lokalnih proizvođača; razmjena iskustva i primjera najboljih praksi lokalnih akcijskih grupa, prijenos znanja i umrežavanje te poboljšanje kapaciteta uključenih LAG-ova.
Ciljevi projekta postižu se izradom Analize stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području četiri partnerska LAG-a, edukativne aktivnosti, radionice i B2B sastanke čime se osnažuju kapaciteti lokalnih proizvođača i ugostitelja, te omogućuje kvalitetnije predstavljanje i promociju njihovih proizvoda i usluga na tržištu. Organizacija kuharskih radionica s renomiranim chef-ovima i ugostiteljima potiče korištenje lokalnih namirnica i autentičnih okusa u jelovnicima ugostiteljskih objekata, a promidžbene aktivnosti povećavaju vidljivost i prepoznatljivost projekta te informiranost javnosti o važnosti očuvanja gastronomske baštine i lokalnih proizvoda. Projekt kulminira organizacijom završne konferencije na području LAG-a Kvarnerski otoci gdje će se predstaviti rezultati projekta te ojačati mreža suradnje među ciljnim skupinama projekta.
Partneri na projektu su:
LAG Kvarnerski otoci
LAG Gorski kotar
LAG Terra liburna
LAG VINODOL
Ciljane skupine su sljedeće:
Lokalni proizvođači/poljoprivredna gospodarstva će sudjelovanjem u projektu i povezivanjem s ugostiteljima i drugim poslovnim subjektima kao i edukativnim aktivnostima, poboljšati svoju konkurentnost na tržištu i ostvariti održivost poslovanja. Korištenjem kratkih lanaca opskrbe i promoviranjem lokalnih proizvoda proizvođači će privući nove kupce, osloniti se na lokalno prodajno tržište i očuvati tradicionalne metode proizvodnje.
HORECA sektor će suradnjom s lokalnim proizvođačima ostvariti prednosti na način da će se ugostiteljski objekti moći pružiti svježe i kvalitetne lokalne namirnice svojim gostima, ističući autentične okuse i podržavajući lokalnu proizvodnju. Sudjelovanjem u projektu poboljšat će kvalitetu svojih usluga, istaknut će se na tržištu kao autentična mjesta koja promoviraju lokalnu gastronomsku baštinu što će privući turiste i lokalne stanovnike koji traže originalno i autentično iskustvo.
Dugoročni utjecaj projekta suradnje na partnere će se ogledati u jačanju međusobnih suradničkih odnosa, razmjeni znanja, omogućit će partnerima da se educiraju i prošire svoja znanja i stručnost na području lokalne proizvodnje, gastronomske baštine, kratkih lanaca opskrbe i drugih relevantnih tema što će potaknuti inovacije i razvoj novih pristupa i rješenja. Partneri će razvijati i jačati svoje kapacitete za provedbu sličnih projekata u budućnosti, a projekt će pomoći partnerima da povećaju svoju vidljivost i prepoznatljivost u lokalnoj i široj javnosti.
Krajnji korisnici (potrošači, lokalna zajednica, turisti, šira javnost) povećat će svijest o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine, poboljšati pristup kvalitetnoj hrani, poticati lokalnu ekonomiju i očuvanje baštine. Projekt će potaknuti promjene u ponašanju potrošača, podržati lokalno gospodarstvo i stvoriti povoljnije okruženje za razvoj zajednice.
KUHAČA je gastro projekt koji potiče razvoj ruralnog područja, lokalne proizvodnje hrane i gastronomske baštine te promovira kratke lance opskrbe. Udruživanjem resursa, znanja i iskustva,
Velika nam je čast i zadovoljstvo predstaviti brošuru nastalu u okviru projekta ,,KuHaČa“ – Kulinarska harmonija čarobnih okusa Primorsko-goranske županije” kao jedan od rezultata projektnih
LAG Gorski kotar je u sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje „KuHaČa“ – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije, sa LAG-ova sa područja PGŽ, organizirao studijska putovanja
U cilju jačanja lokalne ponude i razvijanja sinergije s lokalnim proizvođačima, Hotel Bristol iz Opatije, u sastavu Luminor Hotel Collection grupe, odazvao se pozivu na
Objavljujemo Analizu zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela koju su izradili profesori Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci u sklopu projekta
Održano je prvo događanje u sklopu projekta Kuhača (KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije) kojem je cilj povećati konkurentnost lokalnih proizvođača, podići svijesti
LAG ima zadatak identificirati probleme, izraditi i implementirati Lokalnu razvojnu strategiju
Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.
Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.
Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85
E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com
Kolačić | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |