KuHaČa

Projekt ,,KUHAČA“ je suradnja lokalnih akcijskih grupa s ciljem povezivanja lokalnih proizvođača, HORECA sektora i ostalih dionika, podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje, gastronomske baštine i promocije kratkih lanaca opskrbe s fokusom na očuvanje autohtonosti, autentičnosti i bogatstva kulinarske baštine Primorsko-goranske županije.

Opći cilj je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i promociju kratkih lanaca opskrbe.

Specifični ciljevi su poticanje i promocija suradnje poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora; povećanje zastupljenosti lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području četiri partnerska LAG-a; podizanje svijesti i edukacija ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu; poticanje i podrška uspostavi kratkih lanaca opskrbe između lokalnih proizvođača i ugostiteljskih objekata/hotelskih kuća – povezivanje i facilitiranje suradnje i umrežavanja proizvođača i ugostiteljskih objekata, kao i promoviranje lokalnih proizvoda, tradicionalnih namirnica i jela; jačanje konkurentnosti lokalnih proizvođača; razmjena iskustva i primjera najboljih praksi lokalnih akcijskih grupa, prijenos znanja i umrežavanje te poboljšanje kapaciteta uključenih LAG-ova.

Ciljevi projekta postižu se izradom Analize stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području četiri partnerska LAG-a, edukativne aktivnosti, radionice i B2B sastanke čime se osnažuju kapaciteti lokalnih proizvođača i ugostitelja, te omogućuje kvalitetnije predstavljanje i promociju njihovih proizvoda i usluga na tržištu. Organizacija kuharskih radionica s renomiranim chef-ovima i ugostiteljima potiče korištenje lokalnih namirnica i autentičnih okusa u jelovnicima ugostiteljskih objekata, a promidžbene aktivnosti povećavaju vidljivost i prepoznatljivost projekta te informiranost javnosti o važnosti očuvanja gastronomske baštine i lokalnih proizvoda. Projekt kulminira organizacijom završne konferencije na području LAG-a Kvarnerski otoci gdje će se predstaviti rezultati projekta te ojačati mreža suradnje među ciljnim skupinama projekta.

Partneri na projektu su:

LAG Kvarnerski otoci

LAG Gorski kotar

LAG Terra liburna

LAG VINODOL

Ciljane skupine su sljedeće:

Lokalni proizvođači/poljoprivredna gospodarstva će sudjelovanjem u projektu i povezivanjem s ugostiteljima i drugim poslovnim subjektima kao i edukativnim aktivnostima, poboljšati svoju konkurentnost na tržištu i ostvariti održivost poslovanja. Korištenjem kratkih lanaca opskrbe i promoviranjem lokalnih proizvoda proizvođači će privući nove kupce, osloniti se na lokalno prodajno tržište i očuvati tradicionalne metode proizvodnje.

HORECA sektor će suradnjom s lokalnim proizvođačima ostvariti prednosti na način da će se ugostiteljski objekti moći pružiti svježe i kvalitetne lokalne namirnice svojim gostima, ističući autentične okuse i podržavajući lokalnu proizvodnju. Sudjelovanjem u projektu poboljšat će kvalitetu svojih usluga, istaknut će se na tržištu kao autentična mjesta koja promoviraju lokalnu gastronomsku baštinu što će privući turiste i lokalne stanovnike koji traže originalno i autentično iskustvo.

Dugoročni utjecaj projekta suradnje na partnere će se ogledati u jačanju međusobnih suradničkih odnosa, razmjeni znanja, omogućit će partnerima da se educiraju i prošire svoja znanja i stručnost na području lokalne proizvodnje, gastronomske baštine, kratkih lanaca opskrbe i drugih relevantnih tema što će potaknuti inovacije i razvoj novih pristupa i rješenja. Partneri će razvijati i jačati svoje kapacitete za provedbu sličnih projekata u budućnosti, a projekt će pomoći partnerima da povećaju svoju vidljivost i prepoznatljivost u lokalnoj i široj javnosti.

Krajnji korisnici (potrošači, lokalna zajednica, turisti, šira javnost) povećat će svijest o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine, poboljšati pristup kvalitetnoj hrani, poticati lokalnu ekonomiju i očuvanje baštine. Projekt će potaknuti promjene u ponašanju potrošača, podržati lokalno gospodarstvo i stvoriti povoljnije okruženje za razvoj zajednice.

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.