Projekt Local2Local je prijavljen u prosincu 2023. godine, te je odobren 12. travnja ove godine. U partnerstvu s LAG-ovima Frankopan, Mareta, Južna Istra, zagora, Sjeverna Bilogora, Marinianis i Prigorje provesti će se aktivnosti u okviru ovog projekta zaključno do lipnja 2025. godine.
Nakana projekta je, putem interpretacije i podizanja kompetencija, potaknuti korištenje lokalne gastronomske mudrosti kako bi se poboljšao doživljaj, emocija i sjećanja gostiju i povećala reputacija ugostiteljske ponude u ruralnim područjima.
Kompetencije ugostitelja će se povećati putem masterclass radionica s istaknutim stručnjacima koji će reinterpretirati tradicionalne recepture koristeći lokalne namirnice ili načine pripreme, te će se ugostitelje koji se pridruže certificiranju dodatno istaknuti putem promocije i sustava preporuka “Local2Local” kako bi se podiglo povjerenje gostiju i posvjedočilo da ugostitelj koristi lokalne namirnice, te ističe tradicijske nematerijalne vrijednosti povezane s lokalnom gastronomijom.
Projekt sadrži i edukativnu komponentu jer osim masterclass kulinarskih radionica, obuhvaća i online radionice za djelatnike, članove, volontere i dionike uključenih LAG-ova partnera, te studijske posjete i gostovanja za interni prijenos znanja.
Izraditi će se jednostavan sustav certificiranja standardom kvalitete ugostitelja kao uvjet za pristupanje Local2Local web stranici i pravo postanka nositeljem oznake kvalitete Local2Local za ugostiteljske objekte koji nude provjerenu lokalnu hranu od lokalnih namirnica. Cilj web stranice je promocija eno-gastro ponude na LAG područjima, promocija destinacija, ali služi i kao baza koju mogu koristiti turističke agencije npr. u kreiranju tura u ruralnim prostorima.
Projekt ima promocijsku funkciju primarno jer će doprinijeti vidljivosti lokalnih dionika s područja partnera na način da ojača njihovu prisutnost u medijskom prostoru putem promotivnih kampanja koje sadržavaju najmanje promotivne video materijale za svako područje i drugo prema potrebama uključenih partnera.
Projekt promovira kreiranje mreža za facilitiranje suradnje u neformalnim Kratkim opskrbnim lancima (KOL) između lokalnih proizvođača i ugostitelja i razvoj provjerenja u mreži što je najviša dodana vrijednost projekta. U tu svrhu biti će organizirani B2B sastanci između lokalnih dionika u ugostiteljstvu i pružanju usluga hrane i pića i loaklnih proizvođača, te izrada pojedinačnih Baza lokalnih proizvođača za javnu objavu i korištenje.
Projekt je sukladan smjernicama strategije Od polja do stola, te smjernicama za zelenu i digitalnu tranziciju u provedbi aktivnosti, a financira se putem podmjere 19.3 “Provedba aktivnosti projekata suradnje” iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2022. putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.