Za ruralni razvoj Liburnije i Liburnijskog zaleđa odobreno 2,5 milijuna, a za 30 malih poljoprivrednika prilika za novih 3,4 milijuna kuna

Konačnu odluku o dodjeli sredstava je u srpnju dobilo šest projekata za ruralni razvoj financiranih putem posljednjeg natječaja iz Lokalne razvojne strategije LAG-a “Terra liburna”, ukupne vrijednosti veće od 2,5 milijuna kuna, a već od ovog petka malim poljoprivrednicima omogućava se povlačenje daljnjih 3,4 milijuna.

Opatija – Na 4. LAG natječaju za tip operacije “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, Upravni odbor LAG odabrao je ukupno sedam projekata, a šest je već dobilo konačne odluke, te sada čekamo i onu za DVD Halubjan koji je predvidio ulaganje u naprednu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i elektro-energetsku opremu, za kojeg isto očekujemo da će biti pozitivna. Natječaj je zbog pandemije Covid-19 produžavan čak pet puta jer je koordinacija s državnim tijelima bila otežana, ali svi uključeni su uložili izniman trud u pripremu dokumentacije, te se svim prijaviteljima zahvaljujemo na dosadašnjoj iznimnoj suradnji, izjavila je voditeljica LAG-a Ana Fratar.

– Među odobrenim prijaviteljima su Općina Matulji koja će opremiti dječje igralište dječjeg vrtića Jušići, Općina Klana će iz ovih sredstava kroz čak dva projekta zamijeniti stolariju društvenog doma i izgraditi novo dječje igralište ukupne vrijednosti oko 800.000 kuna, a Općina Mošćenička draga će financirati uređenje dijela trga povijesne urbane jezgre od zgrade općine do rive vrijedno 350.000 kuna. DVD Učka je pak dobio potporu za dogradnju vatrogasnog doma garažom za vatrogasna vozila vrijednosti oko 215.000 kuna, a Dječji vrtić Viškovo je dobio financiranje za projekt uređenja i opremanja okoliša vrtića vrijedan više od 400.000 kuna, dodala je Fratar.

LAG je u sustavu decentralizirane dodjele EU sredstava od 2018. do 2020. godine osigurao putem svojih natječaja sufinanciranje za 18 projekata, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od 5 milijuna HRK, a sufinanciranje LAG-a, kroz provedbu Lokalne razvojne strategije, osigurano je u visini 3.021.292,22 HRK, što pokazuje kako će se iznos od 2.019.915,49 HRK uložiti kroz privatna sredstva korisnika.

– Korisnici su do sada bile jedinice lokalne samouprave u članstvu LAG-a, te mali poljoprivrednici, a zadovoljni smo da smo s ovim posljednjim natječajem u strukturu korisnika uvrstili i dobrovoljna vatrogasna društva i dječji vrtić. S posljednjih 6 odobrenih projekata, ukupno je do sada iz strategije LAG-a dodijeljeno oko 5 i pol milijuna kuna za ruralni razvoj zapadnog dijela Primorsko-goranske županije, poručila je predsjednica LAG-a Anđela Cvjetković.

Do kraja 2020. godine najveći kumulativni iznos od 587.642 HRK odnosi na korisnike iz Grada Opatije, zatim 514.899 HRK na korisnike iz Općine Jelenje, te 455.426 HRK na korisnike iz Lovrana. Slijede potom korisnici iz Općine Matulji s kumulativnim iznosom odobrenih sredstava od 446.184 HRK, iz Općine Viškovo 347.523 HRK, dok su korisnicima u Gradu Kastvu i Općinama Mošćenička Draga i Klana odobrena sredstva u iznosu od 223.092 HRK.

Kako je na EU razini provedba dosadašnje Zajedničke poljoprivredne politike putem nacionalnih operativnih programa produljena do 2022. godine, lokalnim akcijskim grupama odobrena su daljnja sredstva u ukupnoj visini od 251 milijun kuna, od čeka je LAG-u “Terra liburna” pripalo 4,8 milijuna kuna. U ovoj i sljedećoj 2022. godini iz LAG-a će se na područje 8 jedinica lokalne samouprave plasirati više od 4,4 milijuna kuna. Novi natječaj za mala poljoprivredna gospodarstva otvara se u petak 30. srpnja, putem kojeg će 30 malih OPG-a imati pristup europskim sredstvima u pojedinačnom paušalnom iznosu od po 15.000 Eura po projektu. Iz LAG-a pozivaju zainteresirane da se odazovu jer je ovo izvjesno posljednja prilika za povlačenje ovih sredstava, a od 2023. mogu se očekivati nove, ali i značajno drugačije potpore pretežito usmjerene na partnerske projekte. Detalji su dostupni na mrežnim stranicama LAG-a “Terra liburna”,a prijave na natječaj bit će otvorene od 6. rujna.

Svi projekti sufinancirani su putem Lokalne razvojne CLLD strategije LAG-a “Terra liburna” kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Predhodni OD IDEJE DO POSLOVNE PRILIKE – Lokalna radionica u projektu LAG AKADEMIJA

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.