Radionica o ekološkoj poljoprivredi okupila male proizvođače Liburnije i liburnijskog zaleđa

U Boćarskom domu u Kastvu je u četvrtak 25.01.2024. održana radionica o ekološkoj poljoprivredi koju su za male poljoprivrednike organizirali LAG Terra liburna i Udruga Zeleni Kastav. Prisutni su mogli saznati kako izgleda proces certificiranja ekoloških proizvođača, te koje su potpore dostupne za ekološke proizvođače.

“Na ovaj radionici smo htjeli prikazati kako funkcionira sustav certificiranja ekološke poljoprivrede i da se u taj sustav mogu uključiti svi proizvođači neovisno o veličini njihovih gospodarstava. Svi želimo jesti zdravu i kvalitetnu hranu i sačuvati okoliš za našu djecu i unuke, a ekološka poljoprivreda je svakako jedan od načina da to postignemo.” – izjavio je jedan od predavača, Alen Hrustić.

U ekološkoj proizvodnji uključene su sve ekološki, gospodarski i društveno opravdane proizvodno-tehnološke metode, uz agrotehničke zahvate i sustave u kojima se najpovoljnije iskorištava plodnost tla i raspoloživa voda. Osim toga, u ekološkoj proizvodnji se prednost daje prirodnim svojstvima biljaka, životinja i krajobraza, povećanju prinosa i otpornosti biljaka uz pomoć prirodnih sila i zakona, uz propisanu uporabu eko gnojiva, ekoloških sredstava za zaštitu bilja i životinja, sukladno međunarodno usvojenim normama i načelima.

Dopredsjednica LAG-a i predsjednica Zelenog Kastva Irena Kukurin Barić istaknula je kako je potrebno kontinuirano podizati svijest o zdravoj hrani, ali do sada organiziranih više od 160 sajmove u Kastvu, Matuljima i drugdje dokazuje da interes kupaca postoji, a lokalno uzgojena ekološka hrana cijenjena je, te su kupci za nju spremni odvojiti više novaca.

“Kod nas u primorju, pa tako i na području LAG-a Terra liburna, nemamo značajnih većih poljoprivrednih površina na osnovu kojih bi poljoprivrednici mogli ostvarivati veće iznose potpora za ekološku proizvodnju. Zbog toga mi je drago da su na radionici aktivno učestvovali i predstavnici gradova i općina koji su članovi LAG-a Terra liburna i nadam se da će nakon ove radionice u svoje programe potpora za poljoprivredu uvrstiti i potpore za ulaz u ekološku proizvodnju za male proizvođače” – dodao je predavač Bojan Ivanetić.

Ovo je prva ovogodišnja radionica u organizaciji LAG-a kojima će se prenositi znanja i informacije o  Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, Europskom Zelenom planu, Strategiji “Od polja do stola” i zelenoj i digitalnoj tranziciji prema pametnim i otpornim zajednicama.

Predhodni Besplatna radionica o ekološkoj poljoprivredi u Kastvu 25. siječnja 2024.

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.