Putem LAG-a dodijeljeno preko 900.000 kuna za 8 malih poljoprivrednika

Iz strategije Lokalne akcijske grupe “Terra liburna” u rujnu su odobrena sredstva za 8 malih poljoprivrednika u okviru natječaja „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“. Svaki od njih ostvario je potporu u visini 15.000 Eura, što je ukupno nešto više od 900.000 kuna.

Čak četvorica od njih se nalaze na administrativnom području Grada Opatije. OPG Vitomir Brumnjak, sa sjedištem na području Parka prirode Učka, nabaviti će montažni objekt za skladištenje stočne hrane i poljoprivredne mehanizacije, dok će OPG Rožica Valtera Cara, nabaviti plastenik i rolo stolove za uzgoj cvijeća u zatvorenom, sustav za navodnjavanje “kap na kap” sa programatorom i dva  rezervoara za sakupljanje vode i tako će se oduprijeti sve izraženijim klimatskim promjenama kojima svjedočimo.

– Uloga LAG-a Terra liburna od velike je važnosti i pomoći za ruralne dijelove našega kraja. Ljudi pokušavaju obnoviti svoje djedovine i revitalizirati poljoprivrednu i stočarstvo u liburnijskom zaleđu, a svaki zahvat, uz vlastito vrijeme i rad, zahtjeva financijsko ulaganje. Vidljivo je da se obnavljaju vinogradi, čiste zapušteni voćnjaci i sade novi, a i sektor pčelarstva se lagano povećava. Da bi se taj trend zadržao, od velikog su značaja lokalne akcijske grupe, kao Terra liburna, koje svojim djelovanjem omogućavaju zainteresiranima bespovratna sredstva za razvoj svojih projekata. U mom slučaju, obzirom da se bavim pčelarstvom, iskoristiti ću dobivena sredstva za kupnju zemljišta na kojem ću oformiti stacionarni pčelinjak, sadnju nasada lavande i kupnju opreme, što će mi jako pomoći u daljnjem radu – izjavio je Boris Žele, nositelj OPG-a Nektarij.

Želimir Depoli na svom OPG-u u Poljanama poučava osnove pčelarskog zanata, a tamo možete otkriti i djelić povijesti u maloj etno-zbirci sa starim alatima, te je u projektu kojeg je prijavio na natječaj LAG-a osigurao sredstva za ulaganje u obnovljive izvore energije.

– Ova potpora znači zaokruživanje priče o potpunoj energetskoj neovisnosti o lokalnoj infrastrukturi. Do sada sam već uložio značajna financijska sredstva u vodospreme i grijanje potrošne tople vode, tako da će ugradnja solarne elektrane biti kruna te priče o samoopskrbnosti. Nadalje, unutarnje uređenje već postojeće vrcaone dodatno će podignuti higijenski potencijal i podignuti učinkovitost obrade i pakiranja pčelinjih proizvoda –  izjavio je  Želimir Depoli.

U obnovljive izvore energije ulagati će i Obrt AgRuLogic iz Matulja koji će ugraditi fotonaponsku elektranu, ali i izgraditi objekt za skladištenje poljoprivredne mehanizacije, te izgraditi i opremiti unutarnji i vanjski prostor za prodaju i prezentaciju svojih proizvoda od kopnenih puževa. Također na području Općine Matulji OPG Gordan Grgurina će kupiti poljoprivredno zemljište, te podignuti višegodišnji nasad začinskog i aromatičnog bilja, izgraditi će zatvoreni pomoćni objekt za proizvodnju, preradu i skladištenje i nabaviti manju mehanizaciju i sustav navodnjavanja.

Arsen Jardas za svoju Belicu godinama je nagrađivani mali vinar s područja Kastva, a od sredstava iz ove potpore nabaviti će prijeko potrebni traktor.

U ovom četvrtom natječaju LAG-a po prvi puta je odobren i projekt poljoprivrednika na području Općine Viškovo. OPG Davor Tomičić od odobrenih sredstava nabaviti će pčelarsku opremu, malu mehanizaciju i električni pastir sa solarnim modulom.

– Iznimno nas veseli vidjeti da na ovom području, koje je poprilično urbanizirano i dalje ima poljoprivrednika koji se trude i žele napredovati, te se uspijevaju probiti svojim proizvodima na tržištu. Drago nam je vidjeti da sredstva LAG-a idu u dobre ruke, te se nadamo da će i provedba nove Strategije biti jednako, ako ne i bolja za poljoprivrednike s našeg područja. – izjavila je stručna suradnica LAG-a Dajana Tomišić.

– Do sada je putem 4 natječaja na području LAG-a Terra liburna Odluku o dodjeli sredstava dobilo 29 poljoprivrednika u iznosu nešto većem od 3,2 milijuna kuna, od kojih je njih 11 u potpunosti završilo investiciju, te su u potpunosti isplaćeni. Od ostalih natječaja, LAG je do sada otvorio i dva natječaja za proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, čiji su prijavitelji općine i gradovi s područja LAG-a, kao i dobrovoljna vatrogasna društva, te dječji vrtić, a u izdanim odlukama dodijeljeno je više od 3,6 milijuna kuna. Ovim posljednjim sredstvima financiraju se obnove i rekonstrukcije društvenih domova, sprotskih objekata i dječjih igrališta, a do kraja godine LAG će još jednom osigurati oko 430.000 Eura u novom, trećem natječaju, čime će se u potpunosti iskoristiti sredstva kojima raspolaže za prošlo financijsko razdoblje. – izjavila je voditeljica LAG-a Ana Fratar.

Projekti su odobreni u okviru podmjere 19.2 “Provedba operacija unutar CLLD strategije” Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. putem natječaja LAG-a Terra liburna biti će financirani iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Predhodni Razvoj zajednice na području Parka prirode Učka u fokusu strategija 4 LAG-a

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.