U okviru provedbe međuteritorijalnog projekta suradnje LAG-ova Local2Local, Projektne aktivnosti 5 “Manifestacije i studijska putovanja”, u obilazak primjera dobre prakse u četvrtak 12. prosinca doputovali su lokalni dionici s područja LAG-a Južna Istra.
Projekt Local2Local promovira kreiranje mreža za facilitiranje suradnje u neformalnim Kratkim opskrbnim lancima (KOL) između lokalnih proizvođača i ugostitelja i razvoj provjerenja u mreži što je najviša dodana vrijednost projekta.
Nakana projekta je, putem interpretacije i podizanja kompetencija, potaknuti korištenje lokalne gastronomske mudrosti kako bi se poboljšao doživljaj, emocija i sjećanja gostiju i povećala reputacija ugostiteljske ponude. Njegovana gastronomska ponuda nezaobilazan je vektor za razvoj prepoznatljivih turističkih destinacija.
Autentična ponuda hrane i pića dostupna je u malim agroturizmima, kušaonicama, destilerijama i vinarijama, koje nerijetko u prostorima koji nisu orijentirani turizmu, nemaju dovoljnu vidljivost i nedovoljno se ističu specifičnim proizvodima i uslugama. Projekt ima promocijsku funkciju primarno jer će doprinijeti vidljivosti lokalnih dionika s područja partnera na način da ojača njihovu prisutnost u medijskom prostoru putem promotivnih kampanja.
Partneri iz LAG-a Južna Istra tako su posjetili OPG Rumac Maćuki kao primjer dobre prakse u pružanju usluga u seljačkom domaćinstvu, kao i destileriju Suza TB, a obilazak su započeli posjetom Visitor centru Parka prirode Učka što je pružilo bitan uvid u lokalnu bioraznolikost na Učki, te kulturno-tradicijsku osnovu koja je baza za razvoj autentične ponude.
Projekt se provodi putem Natječaja za provedbu tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekta suradnje”; u okviru Mjere 19 LEADER (CLLD) iz Programa Ruralnog razvoja RH 2014.-2020.