ODRŽANA 4. RADIONICA SUHOZIDA: KAMIK I GROMAČI

Prošlog vikenda (29. i 30.04.2023.) obilježili smo četvrtu po redu radionicu obnove suhozida Kamik i gromači na području Etnološkog parka “Anton Plašimuha” nazvanog po izvornom graditelju. Radionicu je organizirala udruga Brsečki česan uz suradnju Dragodida, a sufinancirali su ju Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Lovran i LAG Terra liburna koji su prepoznali vrijednost zaštite vještine i krajolika kojeg obnavljamo i koristimo.
 
Ovog puta obnovljena su dva prethodno urušena podzida duga 5 m i visoka 2. Veći dio subote proveden je razgrađujući “ranu” zida, skidajući zemlju i razvrstavajući veliki, srednji, i mali kamen, škalju. Obnovu gornjeg zida vodio je sa sudionicima  Mario Zaccaria, a donjeg Miše Renić iz Dragodida i vrijedni Saša Marcan koji nije postustao ni u jednom trenu.

 Tek su pri kraju dana uspjeli složiti prvi red s najvećim blokovima kao temeljem na gornjoj terasi, a Miše i Saša su se čudili kako bajpasirat živu stijenu u temelju donjeg zida.
 
Nedjelja je bila slatki dan jer je uključivala gradnju. Napokon. Najdraži trenutak svakog ljubitelja suhozida, pogotovo kad nas ima u velikom broju pa gradnja redova rapidno raste.
 
Volonteri su se odazvali sa sa područja Liburnije među kojima gospodin Milovan Bučić koji je jedva čekao, kao samouki suhozidar, podijeliti svoja iskustva sa nama mlađima i naučiti nas nekoliko stvari u vezi temeljenja, lupanja macolom i priklesavanja. Pridružila nam se i Ana Reisinger iz Berlina što je učinilo radionicu međunarodnog karaktera.
 
Radionica je bila medijski popraćena. Najavili su nas Istarski a popratio nas je Regionalni dnevnik HRT-a, Agroklub i legendarna Kristina Macuka iz Boje zemlje, vodeće emisije za poljoprivredu istarskog poluotoka.
 
Nakon dobro obavljenog posla valja pojest domaću hranu zalivenu sa istarskom malvazijom i teranom te dogovarati buduće radionice i druženja. Za okrijepu oba dana pobrinuo se naš Franc Tominić, pa smo prvi put probali brancine na mramoru. Kakve perverzije.
 
Čitamo se iduće godine na jubilarnoj petoj ediciji!
 
Predhodni POZIV NA KONFERENCIJU INSPIRA LEADER 2: INSPIRACIJA ZA PAMETNE ZAJEDNICE

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.