LAG Terra liburna na 5. kongres ruralnog turizma u Cavtatu

U Cavtatu je od 27. do 30. travnja 2022. održan 5. Međunarodni kongres ruralnog turizma, a na kojem je sudjelovala predsjednica LAG-a. Na kongresu je sudjelovalo oko 400 sudionika, predstavnika ministarstava, relevantnih razvojnih institucija, LAG-ova, ali i brojni znanstvenici, stručnjaci i drugi dionici ruralnog turizma iz Hrvatske i inozemstva. Uz brojne suorganizatore, partnere i pokrovitelje, domaćin kongresa je bila Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. Na kongresu se okupilo gotovo 400 sudionika koji su raspravljali o razvoju i promidžbi ruralnih područja.

Slogan kongresa je bio “Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost”, a glavna tema “Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom”.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica rekla je kako je pandemija bila prilika za razvoj ruralnog turizma, koju su mnogi iskoristili: „Naglasak ovogodišnjeg kongresa je na prilikama nakon pandemijske krize. Hrvatski su građani konačno prepoznali hrvatska ruralna područja. Počeli su putovati, upoznavati Lijepu Našu. Nakon početnog pandemijskog šoka javio se velik interes, a mnogi su to iskoristili za unaprijediti kvalitetu u svojim objektima“, rekla je Katica.

Dodala je kako su strani gosti već i ranije prepoznali značaj ruralnog turizma, a to je velika prilika za razvoj u budućnosti.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je kako je kongres velik događaj u pripremi turističke sezone jer ruralni turizam nosi značajnu ulogu: „Potiče razvoj ruralnih krajeva i manje razvijenih turističkih područja. Okuplja i potiče sinergiju tradicije, autohtonih proizvoda, poljoprivrede i zdrave hrane kroz plasman u turističku ponudu ruralnih područja. U pandemiji su ruralna područja i nama manje poznate destinacije došli do izražaja, a ove godine bilježimo preko 40 posto više dolazaka i noćenja u odnosu na prethodna razdoblja“, rekao je Staničić.

Dodao je kako će ruralni turizam imati značajnu ulogu u daljnjem razvoju održivog turizma i naći će svoje mjesto u novoj strategiji, jer nudi dodatnu ponudu, gdje gosti doručkuju s domaćinima i upoznavaju autohtonost i posebnost određene destinacije.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir istaknula je kako gosti sve više traže emociju i gastro doživljaje, a u tom smislu ruralni turizam ima puno za ponuditi.

„Ruralni turizam omogućava našim ljudima da ostanu živjeti na selu, samozapošljavaju se, proizvode hranu i ostvaruju prihode te čuvaju ruralni prostor i biološku raznolikost. Zato će saborski odbor za poljoprivredu uložiti napor da se ruralni turizam još snažnije podrži, a prepreke otklone“, poručila je Petir.

Napomenula je kako se hrvatski proizvođači nevoljko udružuju, a bez toga nemaju dovoljnu količinu hrane za turistički sektor.

Za nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske prijavljeno je 138 projekata iz 19 županija, a dodjela nagrada održat će se u četvrtak. Uz panele i stručna izlaganja, održat će se i obilasci ruralnih područja juga Hrvatske.

Organizatori Kongresa su Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Sveučilište u Rijeci; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Veleučilište u Virovitici i Balkan Environmental Association uz partnere iz znanstvenog i stručnog okruženja.

U sklopu višednevnog događanja održana su brojna izlaganja znanstvenih radova, panel diskusije, radionice, okrugli stolovi, a LAG-ovi su imali i zaseban radni dio pod nazivom „Uloga LEADER-CLLD-a u potpori razvoju ruralnog turizma i priprema lokalnih razvojnih strategija za novo programsko razdoblje“, na kojem je temu “Turistički klubovi proizvoda – prilika za LAG-ove” predstavila predsjednica LAG-a Terra liburna, Anđela Cvjetković.

Tom prilikom su u Cavtatu podijeljene i nagrade „Suncokret ruralnog turizma“. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i predstavljanje brojnih primjera dobre prakse pa je tako organiziran i studijski posjet Konavlima i primjerima dobre prakse ruralnog turizma najjužnije hrvatske regije.

Predhodni ODRŽANA KONFERENCIJA INSPIRA LEADER

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.