Date
12 prosinca, 2020 - 14 prosinca, 2020
Time
Location
Klis, Lećevica

Na 3. radionici u okviru projekta “LAG AKADEMIJA” imenovano je novih 6 Ambasadora LEADER pristupa

Na 3. radionici u okviru projekta “LAG AKADEMIJA”, od 12. do 14. studenog ove godine, kojoj je domaćin bio LAG Zagora, u Klisu i Lećevici dodijeljene su potvrde lokalnim dionicima, mladim poduzetnicima, etabliranim tvrtkama i predstavnicima javnog sektora, koji svojim djelovanjem promiču načela LEADER pristupa. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoju putem tipa operacije 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekata suradnje” iz Programa ruralnog razvoja RH.

Višednevna radionica započela je na gospodarstvu tvrtke STELLA MEDITERRANEA. Priča o robnoj marki i gospodarstvu Stella Croatica započinje sredinom prošlog stoljeća na otoku Mljetu kod Dubrovnika. Dugogodišnju tradiciju uzgoja masline i smokava, obrade vinograda i proizvodnje maslinovog ulja, vina i tradicionalnih delicija kapitalizira najmlađa kći obitelji, Melita, koja je i osmislila brand Stella Croatica, želeći tradicionalnim proizvodima dati novo lice. Brand nadalje razvija sa suprugom Andrijom Polićem i razvija bogatu lepezu različitih proizvodnih linija i proizvoda: vrhunska maslinova ulja, druge kreativne prehrambene proizvode, linije dodataka prehrani i kozmetičke proizvode za njegu, te parafarmaceutske pripravke i proizvode. Tvrtka Stella Mediterranea sve svoje resurse, znanja i vještine ulaže i gradi kompleks u kojem je na jednom mjestu moguće svim čulima uživati u proizvodima kojima je moguće na najbolji način osjetiti sve blagodati Dalmacije. U okviru kompleksa tvrtke izgrađeno je malo etno selo – tradicionalno obiteljsko gospodarstvo, tvornice prehrambenih i parafarmaceutskih proizvoda, mediteranski botanički vrt, te Muzej maslinovog ulja. Kao izuzetnom primjeru tvrtke koja na inovativan, suvremen i profesionalan način komunicira, prezentira i poduzetnički primjereno koristi bogato kulturno i prirodno bogatstvo Dalmacije te educira o preporučljivom načinu i svrsi korištenja EU fondova za razvoj poduzetništva, obiteljskoj tvrtki Stella Mediterranea, vlasniku brenda Stella Croatica i Herba Croatica, uručeno je priznanje LAG Ambasadora.

Turistička zajednica Općine Dugopolje jedan je od osnivača i dugogodišnjih članova LAG-a Zagora. Turističkoj zajednici Općine Dugopolje koja dostupnim alatima promocije, uvijek i bezrezervno prati djelovanje LAG-a kojem pripada te ističe najbolje primjere turističke poduzetničke prakse koja na održiv i primjeren način interpretira, čuva, obnavlja i koristi kulturnu i prirodnu baštinu ruralnog područja po LEADER principima, također je uručeno priznanje LAG Ambasadora.

LAG Zagora je, zajedno s Turističkom zajednicom Općine Dugopolje, facilitirao je nastanak nekih novih proizvoda, njihovo stavljanje na tržište i promociju, te potpomogao dostupnim sredstvima jačanje određenih poduzetničkih inicijativa mladih poduzetnika. Upravo mladi poduzetnici koji su imenovani Ambasadorima LEADER pristupa u Etno-eko selu Škopljanci u Općini Lećevica, međusobnim timskim radom i savjetom, uzajamnom pomoći i potporom, te iznimnom poduzetničkom hrabrošću, odricanjem, radom i zalaganjem iznjedrili su hvalevrijedne poduzetničke pothvate.

Obrt SILVAN, vlasnice Jelene Bikić bavi se proizvodnjom tradicionalnih prirodnih sapuna i kozmetike inspirirane lokalnom kulturom, poviješću i tradicijom u sprezi s vrhunskim, suvremenim dizajnom. Njihovi proizvodi odlikuju se okolišnom održivošću i poštuju zero waste lifestyle. Svaki sapun je ambalažiran u biorazgradivo pakiranje u koje je ugrađeno sjeme divljeg cvijeća. Naporima kreativne i talentirane vlasnice Jelene Bikić proizodi su se našli i na policama specijaliziranih trgovačkih lanaca i u poklon programima poznate kartične kuće.

Obrt PECULIARI monetizirao je tradicijsku, ali i obiteljski baštinu i znanje pripravljanja biljnih pripravaka posebne zdravstvene namjene i u manje od godinu dana, putem projekta “Startaj Hrvatska” jednog trgovačkog lanca, došao do publiciteta, a tim i kupaca diljem Republike Hrvatske te standardiziranog proizvodnog pogona i kvalitetnog proizvoda. Dvadesetrogodišnji entuzijastični vlasnik obrta Goran Čipčić je prenio staru obiteljsku recepturu lokalno poznate ljekovite „Zorine masti“, osmislio ambalažu inspiriranu tradicijskom baštinom Dalmatinske Zagore i udahnuo novi život obiteljskoj čuvanoj tajni na svoju korist i korist svojih kupaca.

Svoje proizvode predstavila je i Ivana Perić iz OPG-a SPARA (OPG Deana Miletić). Slastice od suhog voća i ekstradjevičanskog maslinovog ulja, po tradicionalnim starim recepturama otetim zaboravu, u atraktivnom pakiranju promiče tradicijsku baštinu zavičaja, također su pronašle svoj put do srca potrošača na policama trgovačkog lanca putem projekta “Startaj Hrvatska”. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje ima čitav niz zaštićenih brandova i bogatu paletu različitih prehrambenih proizvoda načinjenih od autohtonog dalmatinskog voća, povrća, žitarica i začinskog bilja, na najbolji način promovira tradicijske prehrambene navike i proizvodne procese Dalmacije. Djelatnice OPG-a Spara vjerujući u svoje proizvode te konstruktivnom suradnjom s različitim dionicima svog područja, stvorile su prepoznatljive, vrijedne i ukusne slastice inspirirane Dalmatinskom Zagorom.

Povelje LEADER Ambasadora mladim poduzetnicima uručile su predstavnice LAG-a Terra Liburna i LAG-a Zagora, naglašavajući njihov doprinos održivom razvoju svog ruralnog područja, ostanku mladih poduzetnika u ruralnim područjima i nedvojbeno inovativnom i poduzetnom promišljanju i održivom iskorištavanju tradicije zavičaja na osobnu i korist zajednice.

Etno eko selo Škopljanci, na kojem se održavao drugi ciklus edukacija i radionica na temu komunikacijskih, prezentacijskih i savjetodavnih vještina za djelatnike, članove i dionike LAG-ova Hrvatske uključenih u projekt LAG Akademija, nastalo je prije dvadesetak godina u malenom, nerazvijenom selu bez perspektivne razvojne budućnosti. Želja obitelji Škopljanac je bila očuvati uspomenu o životu predaka, dočarati sliku o životu u miru i tišini, čarobnoj netaknutoj prirodi i naravno iskonskoj seoskoj zabavi. Obitelj Škopljanac je uspjela na jedinstven i originalan način pokazati svima ljepotu tradicije i kulturne baštine, nekad nepoznate – danas prepoznate, Dalmatinske zagore. Danas je ovaj zaseok zaštićeni spomenik kulture RH i pod strogim nadzorom konzervatorskog odjela u Trogiru. Svojim upornim radom povezali su niz lokalnih malih poljoprivrednih proizvođača, lokalnih dionika i ključnih aktera u zajednici s kojima uspješno promoviraju nasljeđe svoga kraja i koriste ga kao temelj svog poduzetničkog poduhvata. Etno eko selo Škopljanci obiteljsko je imanje u čijem se središtu nalazi dvadesetak starih, kamenih kuća od kojih je njih 12 u potpunosti obnovljeno do najsitnijih detalja kako bi se sačuvao izvorni oblik, poštivajući tradiciju i arhitekturu podneblja. Dvije dalmatinske konobe Tor i Izba, etnografski muzej, muzej za bika, štrade, kušaonice, komin, pušnica… Obitelji Škopljanac uručena je povelja LEADER Ambasadora za izniman doprinos u promicanju privatnog poduzetništva koje, u vrijeme nastanka imanja – pionirski, a danas na kontinuirano požrtvovan i vrijedan način s punim poštovanjem prema kulturnoj i prirodnoj baštini zavičaja obnovljenoj i korištenoj u svom poslovanju, promiču vrijednosti neophodne za opstojnost i/ili razvoj svog ruralnog područja.

Svi navedeni dionici formalno ili neformalno surađuju međusobno, s LAG-om Zagora i drugim relevantnim dionicima područja, kako bi ostvarili vlastite poduzetničke pothvate ili djelatne aktivnosti, te na najbolji način dokazuju da se kulturna baština i tradicijsko nasljeđe može na održiv i odgovoran način monetizirati na jednakovrijednu korist pojedinca i zajednice, što je i bio fokus 3. radionice u okviru projekta LAG AKADEMIJA održane na području LAG-a Zagora od 12.-14.11.2020. godine.

Tags: Radionica

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.