U privremenom operativnom uredu LAG-a “Terra liburna” u Rukavcu 26. ožujka sastali su se predstavnici LAG-ova Središnja  Istra i  Istočna Istra, te njihovi gosti iz Portugala na studijskom putovanju iz LAG-a ATAHCA, predstavnici Parka prirode Učka, Riječke razvojne agencije PORIN i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Milan Antolović.

10604454_857129297679462_1164197168751013077_o 10861010_857129301012795_1875055357832411147_o 11080407_857129347679457_7824208567965669864_o

LAG-ovi su iskoristili priliku da predstave svoje aktivnosti i svoja područja, te da determiniraju povezujuće potrebe koje će valjati istaknuti prilikom izrade novih lokalnih razvojnih strategija u drugoj polovici godine. S obzirom na to da administrativne granice LAG-ova uključuju područje Parka prirode Učka, predloženo je da LAG-ovi sudjeluju na ovogodišnjem 9. po redu “Učkarskom sajmu” koji se odlikuje visokom posjećenošću, te bi se time osigurala povećana vidljivost za same LAG-ove, ali i za proizvođače s njihova područja. Dogovoreno je da će LAG-ovi pripremiti prijedloge zajedničkih aktivnosti kojima će se dodatno obogatiti program ove manifestacije, a sve s ciljem jačanja trenutne pozicije LAG-ova. Direktor Parka prirode, Egon Vasilić, istaknuo je da su ciljevi LAG-ova i njihovi programi u mnogočemu komplementarni s aktivnostima i nastojanjima parka, te da će uključivanje u suradnju zasigurno dodatno valorizirati kulturnu i prirodnu baštinu uključenih područja s mogućnošću uključivanja većeg broja poduzetnika u koordinirani održivi i okolišno odgovorni razvoj.

Svoje više od dva desetljeća dugo iskustvo u provedbi LEADER pristupa predstavili su gosti iz Portugala, čime se domaći LAG-ovi dobili mogućnost uvidjeti da je konkretne rezultate moguće očekivati samo uz dugogodišnji koordiniran i predan rad.

G. Antolović se osvrnuo na provedene projekte u Istarskoj županiji koji su rezultirali činjenicom da su područja ovih LAG-ova dio konkurentne i atraktivne destinacije ruralnog turizma, te je istaknuo da suradnja s našim područjem uvelike već postoji, posebice kroz zajedničku zaštitu i brendiranje proizvoda s istarskom oznakom izvornosti, prevazilazeći tako administrativne granice, a poštujući pak geografsku, krajobraznu i tradicijsku pripadnost. U motivirajućem govoru istaknuo je važnost daljnje suradnje na zaštiti tipičnih autohtonih proizvoda, po primjeru zaštite oznakom izvornosti istarskog maslinovog ulja, koje se i u našoj županiji sada može proizvoditi od Mošćeničke Drage do Matulja. Udruga maslinara Agro Opatija je sudjelovala u procesu ishodovanja ove oznake, te time utrla put možebitnim sličnim inicijativama. Napomenuo je također da u svoje nove lokalne razvojne strategije sva tri LAG-a trebaju uvrstiti zajedničke projekte zaštite autohtonih sorti i pasmina kako bi se ponovno spojili u prirodno krajobraznu Istru bez granica, a što će u konačnici dati strateški okvir za valoriziranje proizvođača i vraćanje poljoprivredne infrastrukture u fokus događanja, omogućiti ubrzani razvoj ruralnog turizma i revitalizaciju brdsko-planinskih područja.

Nastavno pak na nedavni sastanak sa slovenskim LAG-om “Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom” iz Ilirske Bistrice, LAG “Terra liburna” je prenio prijedloge i zaključke u smislu osnivanje koodrinacije svih istarskih, primorsko-goranskih i pograničnih slovenskih LAG-ova kako bi djelovali u smjeru koordiniranog razvoja temeljnog na prirodnoj dnevnoj suradnji stanovništva svih obuhvaćenih područja i kako bi zajedničkim naporima osigurali razmjenu proizvoda, usluga i ideja za kreiranje konkurentnog i integriranog pograničja.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.