LAG „TERRA LIBURNA“ U POKRETU – Predstavnici i članovi LAG-a na studijskom putovanju u Italiji

Od 11.-13.03., delegacija Lokalne akcijske grupe (LAG) „Terra liburna“, sastavljena od predstavnika ureda LAG-a, načelnika Općine Klana g. Matije Laginje i zamjenice načelnika Općine Jelenje, gđe. Ane Linić Faraguna, malih proizvođača i predstavnika udruga, a koja je u dogovorenom studijskom putovanju uspostavila i obnovila veze s talijanskim LAG-ovima L’Altra Romagna i Oltrepó Mantovano, s kojima LAG surađuje još od 2014. godine  u okviru Europskog gospodarskog interesenog udruženja “Peoples and Cities of Europe”(EGIU PeCoE), prvog hrvatsko-talijanskog EGIU osnovanog za potrebe razvoja zajedničkih međunarodnih projekata za jačanje kohezije uključenih područja.
Riječ je o putovanju u potrazi za primjerima dobre prakse koji su ostvareni na području prijateljskih općina obuhvaćenih tamošnjim LAG-ovima, iz prethodnog programskog razdoblja EU u Programima ruralnog razvoja regija Toscana, Emilia-Romagna i Lombardia. Tako su „lagovci“ sa Liburnije protutnjili u tri dana kroz 6 općina i 3 regije gdje su, sa službenim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, proizvođača obuhvaćenim u kratke opskrbne lance i predstavnicima LAG-ova, razmijenili iskustva, znanja, upoznali inovativne agro-tehnološke metode, te dogovorili međusobne suradnje uključenih LAG-ova za programsko razdoblje 2014-2020, a u smislu izrade i provedbe Lokalne razvojne strategije LAG-a “Terra liburna”.

 

Načelnik Općine Marradi je primio delegaciju u Palazzo Torriani (Small)

Delegacija je imala prilike vidjeti kako se u visokim Apenininima uzgaja marun i koristi plod maruna u proizvodnji slastica i pive, proizvodnju meda, čokolade i eko kruha od autohtone sorte pšenice, vina iz najstarije vinarije u regiji Emilia-Romagna u općini Predappio, te tipičnih proizvoda poput poznatog kravljeg sira Parmigiano reggiano, za kolut kojeg je potrebno čak 550 litara kako bi se dobilo 41 kilogram vrhunskog proizvoda. Proizvođači s našeg područja, OPG Iva Ćulumović i Obrt Kali, dobili su priliku da svoje proizvode od maruna izlože u Svjetskom muzeju maruna u općini Marradi, dok je Udruga Lovranski marun dobila priliku razmijeniti iskustva o suzbijanju štetnika, komercijalizaciji i upravljanju nasadima i šumama ovog cijenjenog resursa. LAG-ovi domaćini su podijelili svoja iskustva o aktiviranju prirodne baštine u turizmu kroz rad Društveno poduzetničke zadruge “Fare del Bene”, te dobili uvid u angažman lokalne vlasti u jačanju poduzetništva temeljenog na uključivosti i autohtonim vrijednostima.

 

Institucijonalni susret s predstavnicima konzorcija, općine Sermide i LAG-a Oltrepo Mantovano (Small)

Kao atraktivan primjer valoriziranja kulturne baštine u cilju uspostavljanja održivog ruralnog turizma, predstavnici LAG-a obišli su postrojenje i sustav ustava i brana s početka prošlog stoljeća za kontroliranje vode rijeke Po i osiguravanja ovog poljoprivredno aktivnog područja od poplava, a koji je danas aktivno postrojenje, muzej i nezaobilazna točka za cikloturiste s nasipa rijeke Po. Na susretu u Edukacijskom centru rijeke Po “La Teleferica”, na mjestu nekadašnje žičare koja je prevozila šećer i šećernu repu preko rijeke, “lagovci” su se susreli s predstavnicima Konzorcija za zaštitu rijeke Po, LAG-a i općine Sermide, gdje je predstavljen rad i aktivnosti LAG-a, proizvodnja poznate lokalne dinje iz općine Sermide, koja se voli podičiti činjenicom da je to dinja koju jede i Papa, a posjetili su i muzeje autohtonih sorti i aromatičnog bilja na otvorenom.
Članovi LAG „Terra liburna“ su se vratili bogatiji za inspiraciju, s mnogim primjenjivim idejama proizašlih iz umreženog rada niza institucija i organizacija u područjima s otežanim gospodarenjem i malo raspoloživog zemljišta, te sa važnim dogovorenim budućim suradnjama s LAG-ovima i stručnjacima, što će se izraziti kroz strateške ciljeve i mjere Lokalne razvojne strategije za područje 8 jedinica lokalne samouprave od Mošćeničke Drage do Jelenja. U izradu Lokalne razvojne strategije je do sada bilo uključeno više od 440 stanovnika s područja LAG-a, vanjskih stručnjaka i potencijalnih zainteresiranih korisnika, koji su se u izradu angažirali putem dostave projektnih ideja, sudjelovali na radionicama, prezentacijama, sastancima radnih skupina ili individualnim konzultacijama.  Lokalna razvojna strategija je temeljni dokument koji će zacrtati politiku ruralnog razvoja LAG-a sve do 2020.godine, za čiju su izradu zaduženi predsjednica LAG-a Anđela Cvjetković, tajnik Mario Zaccaria i stručna suradnca Anamarija Tomičić ispred ureda LAG-a, članovi radnih skupina i Upravnog odbora LAG-a, te Riječka razvojna agencija PORIN, a konačno donošenje dokumenta očekuje se početkom travnja. Studijsko putovanje je financirano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 iz mjere 19 “LEADER/CLLD”, podmjere 19.1 “Pripremna pomoć”.

Galeriju fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.