Naši istarski susjedi, LAG-ovi Središnja Istra i Istočna Istra, organizirali su trodnevno studijsko putovanje vezano za 10. Dane meda u Pazinu i manifestaciju “S klobasicom u Europu” u Sv. Petru u šumi.

IMG_6713

 

 

 

 

 

 

 

Na manifestaciji u Sv. Petru u šumi sudjelovali su i brojni izlagači s područja Slavonije s nizom delicija, a poznata “Baranjska kuća” privukla je brojne posjetitelje prilikom pečenja čvaraka.

IMG_6670 IMG_6700 IMG_6677

LAG “Terra liburna” sudjelovao je na drugom danu posjeta, 28. veljače 2015., te je posjetio manifestaciju “S klobasicom u Europu” u Sv. Petru u šumi. Nakon otvaranja smo imali prigodu pratiti predstavljanje LAG-ova partnera na manifestaciji, LAG-a Baranja i LAG-a Vuka – Dunav i predavanje Ministarstva poljoprivrede o pripremi i provedbi Lokalne razvojne strategije u mjeri LEADER i budućnosti LAG-ova u razdoblju do 2020. godine, održanoj u Školskoj knjižnici.

IMG_6749 IMG_6757

U ranim popodnevnim satima predstavnici brojnih LAG-ova iz Hrvatske uputili su se u Pazin gdje ih je u Spomen domu dočekao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Milan Antolović, koji je prisutnima predstavio djelovanje županijskog Fonda za ruralni razvoj Istre, putem kojeg sa uz kamatu od samo 4% sufinanciraju projekti ruralnog razvoja. Potom je predstavljena i Agencija za ruralni razvoj Istre, županijska tvrtka koja djeluje u nekoliko sektora, a na području zaštite autohtonih istarskih pasmina i vrsta.

IMG_6763

Kasnije popodne sudionici su krenuli put Raše, na područje LAG-a Istočna Istra, gdje su posjetili keramičarski obrt “Merania” koja tradicionalnim metodama lončarenja proizvodi atraktivne uporabne predmete i suvenire, a njihov rad je sufinanciran putem Poduzetničkog impulsa. Nakon kratke večernje šetnje Labinom, posjetili smo i Palazzo Negri i kušaonicu OPG-a William Negri gdje se moglo kušati jedno od najboljih svjetskih maslinovih ulja i domaća vina.

IMG_6775 IMG_6782  IMG_6818 IMG_6825 IMG_6828 IMG_6827

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.