LAG „Terra liburna“ bio je domaćin LAG-a Sjeverozapadno Skone (Leader Nordvästra Skåne med Öresund) iz Švedske, u periodu od 27. veljače do 01. ožujka 2019. Glavni razlog posjete je bila razmjena iskustava, usporedba procedure otvaranja natječaja, obrade i odabira projekata na LAG razini, tipologiji projekata u okviru mjere LEADER, te o mogućnostima provedbe projekta suradnje.

Zbog iskazanih interesa švedskog LAG-a,  LAG „Terra liburna“ osigurao je svojim gostima trodnevnu posjetu svim organizacijama koje provode CLLD metodologiju na području Primorsko-goranske županije, te primjere dobre prakse lokalnih proizvođača.

Prvog dana (27.02.2019.) bio je obilazak područja LAG-a “Terra liburna”. Nakon posjete ureda LAG-a, uslijedio je obilazak Zvončarske muzejske zbirke u Rukavcu, kako bi gosti dobili dojam o kulturi i tradiciji kraja u kojem gostuju, nakon čega su se uputili u posjet obrtu Helicikultura i obrtu AgRuLogic, co-working prostoru za preradu kopnenih gastronomskih puževa i proizvodnju tradicionalnih gotovih jela. Potom je uslijedio posjet OPG-u Dean Krpan, koji je financiran sredstvima iz EAFRD-a dodijeljenih na LAG razini. LAG domaćin iskoristio je priliku, te u vrijeme posjete švedskog LAG-a, sazvao „Sastanak CLLD koordinacije PGŽ“ kako bi svi LAG-ovi i FLAG-ovi PGŽ dobili informacije i razmijenili iskustva, a koji se održao u vinariji Plovanić (OPG Dean Rubeša) u Kastvu. Nakon ručka, nastavili su obilazak i to primjera dobre prakse – obrta Kali u Medveji, pogon za preradu smokava i maruna, te voćnih octeva, gdje je uslijedilo i službeno predstavljanje rada LAG-a „Terra liburna“.

Drugi dan (28.02.2019.) pokrivalo se područje LAG-a Kvarnerski otoci i LAGUR-a „Vela vrata“. Gosti su imali prilike posjetiti Eko centar Beli, centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove, gdje je uslijedilo i službeno predstavljanje LAG-a Kvarnerski otoci i  LAGUR-a „Vela vrata“. Gosti su imali prilike obići uzgajalište i pogon za preradu riba tvrtka Lošinj more d.o.o., koji se osim uzgojem riba, bavi i uzgojem vinove loze i voća. Također, posjetitelji su imali prilike posjetiti lošinjski Edukacijski centar o moru Blue World Institute, nakon čega je uslijedio obilazak muzeja Apoksiomena.

Treći dan (01.03.2019.) bio je rezerviran za posjet područja LAG-a Gorski kotar, te područja LAG-a Vinodol i LAGUR-a Tunera. U Staroj Sušici, gostujući LAG imao je prilike posjetiti planinarski dom (dvorac) Stara Sušica, te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj (CPRR), gdje je uslijedilo predstavljanje rada LAG-a Gorski Kotar i samog CPRR-a. Nakon posjete Staroj Sušici, obišli su primjer dobre prakse: destileriju Kotač u Lokvama. Potom su posjetili  Vinsku kuću Pavlomir, primjer dobre praske, korisnik potpore iz Vinske omotnice, gdje su se službeno predstavili LAG Vinodol i LAGUR Tunera. Uslijedio je obilazak Centara za autohtone proizvode „Primorsko-goranska kašetica“, brand koji okuplja sve proizvođače autohtonih proizvoda iz PGŽ, promovira njih i njihove proizvode te im olakšava izlazak na tržište.

Studijsko putovanje švedskog LAG-a, kako gostima tako i domaćinima, bila je dobra prilika da se razmjene iskustva, uvide razlike u provedbi i dodijeli EAFRD sredstava, te da kroz niz primjera dobre prakse u ruralnom području PGŽ upoznaju sa prilikama i poteškoćama ruralnog razvoja na području posjete.

 

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.