Predstavljen novi studijski program veleučilišta u rijeci u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ

 

STUDIJ ODRŽIVOG AGROTURIZMA OD JESENI U RIJECI

 

U prostoru Kašetice primorsko-goranske u Rijeci predstavljen je preddiplomski stručni studij “Održivi agroturizam” Veleučilišta u Rijeci, a natječaj za upis u I. godinu otvoren je do 23. srpnja.

 

“Razvijamo ruralni prostor na način da spojimo ono što je propulzivno: turizam s jedne strane i ono što ima veliki potencijal, ali nije razvojno intenzivno, a to je poljoprivreda”, rekao je zamjenik župana Petar Mamula i ustvrdio da se spajanjem tih dviju grana može postići jako puno za razvoj agroturističkih gospodarstava i ruralnog dijela županije.

 

Podršku razvoju studija “Održivi agroturizam” pružili su Primorsko-goranska županija i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, a partnerski sporazum o suradnji u izvođenju studijskog programa potpisao je niz partnera iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora, od čega 30 OPG-ova s područja županije uključenih u 4 županijske turističke ceste, kod kojih će se obavljati praktična nastava iz područja stočarstva, pčelarstva, voćarstva, vinogradarstva, maslinarstva i gastro turizma. Ravnatelj Centra Dalibor Šoštarić je sa zadovoljstvom istaknuo da suradnja s Veleučilištem traje od 2005. godine, te da su zajednički realizirani projekt suradnje na proizvodnji pjenušca na području Vinodola, projekt revitalizacije “brgujskog kapuza” u suradnji s Općinom Matulji, te projekt istraživanja biodiverziteta i podizanja matičnog nasada lovranskog maruna. Dio predviđene praktične nastave  studenti će moći odraditi u Centru, kao i u prostoru za prezentaciju autohtonih proizvoda Kašetica u Rijeci.

 

Ovaj trogodišnji preddiplomski studij iz područja biotehničkih znanosti, nastao je kao rezultat projekta “Razvoj stručnog studija održivog agroturizma” kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projektni tim Veleučilišta u Rijeci je istraživanjem tržišta u sektoru poljoprivrede i turizma i obilaskom poslodavaca – agroturizama u Hrvatskoj i okruženju, stvorio kabinetski program po europskoj metodologiji nastao iz prakse onih koji se time bave i potrebama ciljanih skupina, istaknuo je na konferenciji dekan Veleučilišta u Rijeci dr. sc. Saša Hirnig.

 

“U projektu je razvijen studij prema metodologiji Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, te je usklađen s potreba tržišta rada” izjavila je dr. sc. Slavica Dudaš, voditeljica projekta i rekla da se radi o interdisciplinarnom studiju koji spaja biotehniku (uzgoj, proizvodnju i preradu), ekonomiju i kolegije iz turizma, a najmanje 15% nastave će biti provedeno kroz praksu.

 

Upisi su trenutno u tijeku i u prvom roku traju do 23. srpnja, a tekst natječaja dostupan je ovdje. (https://www.veleri.hr/?q=node/1668)

 

 

Download (PDF, 734KB)

 

 

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.