U Kulturnom domu u Rukavcu je 22. studenog 2014. LAG Terra liburna organizirao predstavljanje 4 knjige s predavanjima na iste teme, a predavanjima je nazočila 51 osoba.

DSC08641 DSC08622 DSC08630

Svoje knjige su predstavili prof. dr. sc. Ibrahim Mujić: “Prerada kestena – maruna”, “Prerada smokava” i “Prerada meda i drugih pčelinjih proizvoda”, te je održao i opsežno predavanje na te teme, a prof. dr. sc. Željko Prgomet je predtsavio svoju knjigu “Pitomi kesten”. Oba renomirana profesora su zdušni borci za očuvanje šuma Lovranskog maruna u suradnji s Udrugom Lovranski marun, te inicijatori brojnij projekata iz područja prehrambene tehnologije, voćarstva i vinogradarstva, a također i redovni predavači na Poljoprivrednom odjelu u Poreču Veleučilišta u Rijeci.

Nakon predavanja je uslijedila degustacija proizvoda od maruna, smokava i meda, te su se predstavili: Pčelarstvo Kos iz Rukavca sa svojim medicama i primorskim medom, PZ Apitrade s medicom i octom od meda, Obrt Kali iz Medveje sa svojim priznatim smokvenjakom, Delicijom od maruna, Marunellom i octom od smokava, a sve je prezentirano uz sireve obrta Frankulin.

Predavanja su potaknula veliki interes, te su se naknadno mnogi zainteresirani obratili uredu LAG-a za pomoć oko pripreme projekata uzgoja i prerade ovih sirovina kojima mogu konkurirati na nadolazeće natječaje za mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020.

DSC08674 DSC08648

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.