Župan Zlatko Komadina u Lovranu je otvorio informativno-edukativni punkt Ureda za mlade PGŽ za područje Liburnije.

20160504_111420_resized

Kako bi se aktivnosti Ureda za mlade PGŽ učinile što dostupnijima mladima s područja Liburnije, Primorsko-goranska županije je u suradnji s Općinom Lovran uredila prostor u kojem će se nalaziti informativno-edukativni punkt. Temeljni cilj punkta je umrežavanje mladih s područja Liburnije kako bi se njihova energičnost, kreativnost i inovativnost usmjerila u proizvode i usluge koji će stvoriti trajnu vrijednost u lokalnoj zajednici, s posebnim naglaskom na društveno poduzetništvo i zadrugarstvo.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je ponosan što je prvi Ured za mlade u Hrvatskoj otvorila Primorsko-goranska županija. Ovo je drugi Ured, a u planu ih je još nekoliko na području županije. Primorsko-goranska županija putem Ureda za mlade PGŽ želi povećati dostupnost kvalitetnih projekata i programa za mlade na području Liburnije.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač izjavila je da Primorsko-goranska županija realizira sve ciljeve kako je zacrtala.

“Lani smo u Rijeci otvorili najveći punkt informativno-edukativnog Ureda za mlade kroz koji je do sada prošlo više od 1200 mladih ljudi. Mladi ljudi dolaze na informativne radionice, dobivaju znanja potrebna za osmišljavanja europskih projekata, uključuju se u europsku volontersku službu, organiziraju se tečajevi stranih jezika, priprema za prijemne ispite za maturu. Sve ono što mladima treba od 15-40 godine jer znate da će Europska unija financirati do 40 godine, recimo, poljoprivredu za mlade tako da se nadamo da će i ovaj drugi ured pokrivati ovaj liburnijski kraj jednako tako kvalitetno i da će ovdje osmišljavati projekti  koji će biti od interesa ovoj zajednici”, rekla je Marač dodavši da će do ljeta biti otvoren prvi društveni centar za mlade.

Informativno-edukativni punkt imat će snažnu informativnu funkciju kako bi se svim zainteresiranim mladim osobama omogućilo dobivanje kvalitetnih informacija o programima, projektima i natječajima od kojih bi mogli imati direktnu korist. Osim informativne, imat će i važnu funkciju u organiziranju i provođenju projekata i programa za mlade koji su podloga za osmišljavanje i pokretanje inicijativa s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanje mladih.

Organiziranjem praktičnih radionica namjera je osposobiti mlade za pisanje projekata za Europski socijalni fond i edukativnih programa baziranih na kreativnom promišljanju o problemima i prilikama u lokalnoj zajednici, te postići njihovo umrežavanje i povezivanje sa ključnim partnerima.
U suradnji s Općinom Lovran, dogovorena je mogućnost korištenja i drugih adekvatnih prostora u blizini informativno-edukativnog punkta kako bi se infrastruktura u potpunosti prilagodila potrebama mladih.

Otvorenju su prisustvovali i zamjenik župana Marko Boras Mandić, lovranski načelnik Alan Sanković te predstavnici Društva Naša djeca Opatija, Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga i LAG-a Terra liburna.

U redovnim dežurstvima izmjenjivat će se LAG, Društvo Naša djeca i Udruženje obrtnika, a u osmišljavanju sadržaja uključit će se udruga Kulturni front.

Preuzeto sa: http://www.pgz.hr/arhiva_novosti?year=2016&yearActive=yes&month=5&newsid=3615

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.