Održana radionica za poljoprivrednike u Veprincu

U prostorijama Društvenog doma Veprinac u petak 15. listopada 2021. je održana radionica “Razvoj poljoprivrede u opatijskom zaleđu”, koju su organizirali Mjesni odbor Veprinac, Društvo Stari puti, LAG “Terra liburna” i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, na kojoj je nazočilo više od 20 sudionika.

Na informativnoj radionici čuli smo iskustva nekih od naših OPG-ovaca, predavanje dip. ing. Mire Kasipovića iz Kam consultinga d.o.o. na temu najave natječaja i prezentacija tipa operacije 6.3.1. i 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja putem koje se malim poljoprivrednicima nude pojedinačne potpore od po 15 000 do 50.000 Eura.

Novi natječaj za potpore od po 15.000 Eura, na razini područja LAG-a “Terra liburna”, mogu se očekivati u siječnju 2022. godine. Ovom prilikom iz LAG-a pozivaju male poljoprivrednike, koji do sad nisu uspjeli udovoljiti uvjetima natječaja, da se jave za konzultacije kako bi do kraja ove godine proveli potrebne izmjene u svezi svog poljoprivrednog gospodarstva u nadležnim evidencijama i osigurali osnovne uvjete za prijavu. Slijedilo je predavanje Alme Cvjetković iz obrta AgRuLogic o tome kako do potpore s OPG-om, kako udovoljavati uvjetima natječaja i voditi ažurne zakonom propisane evidencije.

Rajko Ukić, kao organizator, nam je ispričao kako je ovo prva u nizu radionica koje će se održavati tijekom godine kako bi se skrenula pažnja na zanemareni dio Grada Opatije, a to je zaleđe: “Sljedeća tema će biti povijesno zaleđe. Ovo je prvi put da se organizira slično okupljanje, a cilj ovog današnjeg okupljanja je kako napraviti plan razvoja usredotočenog na poljoprivredu, ali ima još tema koje će se otvarati na našim okupljanjima pa bih želio pozvati sve one koji se bave malim obrtima vezanim za zemlju, šumarstvo, stočarstvo i slično da nam se pridruže.”

Na radionici su prisutni istaknuli niz problema u razvoju poljoprivrede na području Grada Opatije, koji unatič velikim potencijalima, stagnira, pa je kao najznačajnije istaknut manjak znanja i informacija, zastarjela mehanizacija i zapušteno poljoprivredno zemljište. Zaključci sa radionice biti će uključeni u SWOT analizu za izradu nove Lokalne razvojne strategije LAG-a za razdoblje 2023.-2027., te će biti smjernice za kreiranje operacija putem kojih će se lokalni dionici moći financirati u narednom razdoblju. Izrada Strategije financirana je putem Programa ruralnog razvoja RH iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kroz provedbu podmjere 19.1 “Pripremna potpora”.

Predhodni Sudjelovanje na međunarodnom forumu LAG-ova i konferenciji “Pametna sela za zelenu, digitalnu i otpornu europu”

Kontaktirajte nas tel: +385 95 384 4585 / lag.terraliburna@gmail.com

Sadržaj ove stranice je isključiva odgovornost LAG-a “Terra liburna” i ne odražava nužno stajalište Europske unije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.

Službenik za zaštitu osobnih podataka: Ana Fratar, Adresa: Vjekoslava Spinčića 13, HR – 51 410 Opatija, Telefon/GSM: 095 / 384 45 85 

E-pošta: financije.lag.terraliburna@gmail.com

LAG TERRA LIBURNA © 2022.