Višemjesečni rad sudionika s područja Mošćeničke Drage, Lovrana, Opatije, Matulja, Viškova, Kastva, Klane i Jelenja, članova i stručnog osoblja LAG-a „Terra liburna“ je napokon priveden kraju! Naime, iznjedrena je Lokalna razvojna strategija za čiju je izradu „Terra liburna“ dobila 482.922,09 kn iz podmjere 19.1 Programa ruralnog razvoja RH.

tzor0403a

“Strategija je sukladna Razvojnoj strategiji PGŽ i Razvojnoj strategiji turizma RH, a njen inovativni karakter i ono što ju čini posebnom, jest to što je “dizajnirana” od ljudi, pristupom „odozdo prema gore“, tj.od samih potencijalnih korisnika (lokalna samouprava, obrti, OPG-ovi, udruge) koji su dostavom svojih projektnih ideja predvidjeli što našem prostoru treba” – objašnjava nam Anđela Cvjetković, predsjednica „Terre liburne“. “Za razliku od sličnih strateških dokumenata, u akcijski i financijski plan implementirana je vrlo detaljna operativna provedba, za čiju kontrolu je nadležan sam LAG i na vrhu Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te Ministarstvo poljoprivrede.”

Sljedeći principe decentralizacije, participativne demokracije i trasparentnosti, kroz anketne upitnike, individualne konzultacije, ispunjavanje obrazaca projekata, sastanke radnih skupina i alociranje sredstava iz podmjere 19.2 Programa ruralnog razvoja RH za financiranje projekata do potvrđivanja sveukupne strategije na skupštini LAG-a, stanovnici su sami odlučili kakve promjene žele na vlastitom ruralnom prostoru.

Tajnik “Terre liburne” Mario Zaccaria opisuje: “U “lagovsku“ bazu projekata pristiglo je 95 projekatnih ideja različite prirode, među kojima izgradnja Interpretacijskog centra mitsko-povijesne staze „Trebišće-Perun“ u zaleđu Mošćeničke Drage, izgradnja kušaone za Učkarski sir OPG-a Maliki na Maloj Učki, plastenik za popularno „Anino povrće“ biodinamičarske zvijezde u usponu Ane Smokrović u Klani, osmišljavanje staze veprine u Veprincu, obnova pastirskog selišta za potrebe udruge Dragodid isto u Mošćeničkoj Dragi, opremanje planinarskog doma Babin grob iznad Lovrana od strane PD Knezgrad, uzgoj buša i prerade mlijeka u Šapjanama, revitalizacija zvonejskih njiva i pokretanje nasada lovranskog maruna, uređenje ruralnih kuća za odmor  i još pregršt uzbudljivih razvojnih projekata. Bilo je jako uzbudljivo razgovarati sa ljudima na terenu i uviđati njihove želje za sebe i mjesto. Biti će pravi izazov, ali i zadovoljstvo gledati kako se ti projekti ostvaruju ukoliko LAG bude akreditiran od strane APPRRR-a.”

Kroz konzultacije sa korisnicima, među kojima su bili predstavnici općina i gradova, udruga te vlasnika OPG-ova i raznih obrta, ustanovljena su četri cilja i to u području poljoprivrede, ruralnog turizma, kulturne, prirodne i tradicijske baštine, te nacionalne i međunarodne suradnje koji će se financirati kroz za to predviđenih 13 tipova operacija sa otprilike 1.3 milijuna eura do 2020.godine.
Predsjednica LAG-a nam objašnjava kako je LAG, iako registriran kao udruga, zapravo partnerstvo civilnog, javnog i gospodarskog sektora koji u međudijalogu pokušavaju iznači rješenja za naš ruralni prostor – “Mi smo zapravo „mjesto susreta“ – kaže nam Cvjetković i dodaje – “a Lokalna razvojna strategija je naš alat s kojim ćemo rješiti ono što su sami stanovnici ruralnog područja plebiscitarno uvidjeli kao potrebu za naš kraj. Raspisivat ćemo natječaje na lagovskoj razini, zaprimati dokumentaciju i puštati odluku odabira projekata za financiranje nepristranoj komisiji iz samog članstva LAG-a, iz kojeg će radi spriječavanja sukoba interesa i trasparetnosti biti isključeno osoblje LAG-a. Nadalje ćemo odabrane projekte sa slati na odobravanje Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te obavještavati korisnike o dodjeli bespovratih sredstava. Razlozi za prijavljivanje preko LAG-a? Neće biti toliko gužve kao za iste mjere na nacionalnoj razini te ćemo naše korisnike pratiti korak po korak, od prijave preko aplikacije Agronet do popunjavanja dokumentacije. Zašto? Jer su LAG-ovi jedine „institucije“ u državi koje su financirane po učinku. Ako ne motiviramo i informiramo naše korisnike te se njihove projekti ne ostvare i naš rad dolazi pod upitnik “– zaključuje Cvjetković.
“Svi koji imaju planove unaprijeđivanja poslovanja vlastitih OPG-ova, obrta i usluga koje pruže udruge pozvani su da prate naše najave o mjerama na našim web stranicama www.terra-liburna.hr, Facebook grupi LAG Terra liburna te da nam se jave na mail lag.terraliburna@gmail.com i broj mobitela 099 474-2494” – poručuje stručna suradnica LAG-a Anamarija Tomičić.
U isčekivanju rezultata natječaja, koji je prijavljen 29.06., za provedbu operacija iz naše CLLD strategije, LAG će pristupiti edukacijama na terenu i konzultacijama, u najboljoj nadi da će predmetna prijava uroditi plodom i osigurati predviđena sredstva.

Dokument je dostupan na sljedećem linku: 

Download (ZIP, 20.36MB)

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.