Na poziv europarlamentarke Ruže Tomašić, predstavnica našeg LAG-a bila je u organiziranom posjetu EU parlamentu i Vijeću, te Odboru regija u Bruxellesu od 27.-28. lipnja ove godine, a putovanju je nazočio ukupno 21 predstavnik hrvatskih LAG-ova i FLAG-ova, te predstavnici LEADER mreže Hrvatske i Hrvatske mreže za ruralni razvoj. Putovanje je financirao Europski ured Ruže Tomašić, a organizirano je s ciljem upoznavanja s trenutnim problemima i izazovima LAG-ova u Hrvatskoj, te započinjanja zajedničkog rada na osvješćivanju potrebe za temeljitom provedbom CLLD (Community-led Local Development) metodologije unutar Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, te u konačnici i pripreme za provedbu CLLD-a na razini Urbane agende u sljedećem programskom razdoblju EU, uključujući i Integrirane teritorijalne investicije (ITI).

1 (20)

U ponedjeljak 27.06. kratko smo obišli EU parlament, te saznali detalje o njegovu funkcioniranju, a obavezna je tema bila i aktualni “BRexit”. Po kratkom obilasku sudionici su nastavili obilazak u Odboru regija gdje su se upoznali s njihovim aktivnostima u smjeru primjene CLLD-a i ITI i na druge fondove u narednom razdoblju, te općenito o radu Odbora.

Bruxelles 27.06.2016.

S obzirom da naš LAG ima u planu skoro organiziranje FLAG-a (Fishing LAG – Lokalna akcijska grupa u ribarstvu), praćenje sjednice Odbroa regija, Vijeća za prirodne resurse na temu “Malo ribarstvo u obalnim zajednicama i regijama” bilo je za naš LAG od posebnog značaja, kao i prethodno tome Izvješće na tu temu gđe. Tomašić. Nakon zasjedanja Vijeća, predsjednik i članovi su se obratili hrvatskim LAG-ovima i FLAG-ovima i proveli raspravu o tromoj nacionalnoj administraciji, propisima koji su još uvijek nesukladni europskima, te općenito nedostatku političke i upravljačke volje da se LAG-ovima i FLAG-ovima pristupi drugačije nego drugim udrugama s obzirom na ulogu koja će ima biti dodijeljena u narednom razdoblju. Zastupnica Tomašić pokazala je veliku spremnost u temama od interesa za LAG-ove i odlučnost u rješavanju problema poput predfinanciranja LAG-ova, suzbijana prepreka na nacionalnoj razini i smanjenje općenito administrativnog pritiska na organizacije kojima je animiranje dionika sa svojih područja od temeljne važnosti. Istaknula je važnost rada za zajednicu i kroz pomoć LAG-ovima, te uzdigla međusobnu suradnju iznad razine politički obojenih orijentacija osiguravši međunarodnu potporu provedbi CLLD-a u Hrvatskoj.

1 (61)

Sudionici su uvečer i narednog dana imali priliku razgledati ovaj multikulturali i multietnički grad koji je u mnogočemu podređen upravo ulozi europske prijestolnice, ali i dalje ima iznimno jak identitet, a u nastavku donosimo malu foto galeriju s ovog dvodnevnog iznimno korisnog studijskog putovanja.

 

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.