Radionica “Integrirani lokalni razvoj provedbom LEADER/CLLD-a – uvod u vrednovanje LAG-ova/LRS i jačanje međusobne suradnje LAG-ova” održavala se od 13. do 16. studenog 2018. godine u Jastrebarskom. Organizatori radionice su LEADER mreža Hrvatske u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede RH, Društvom za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) i LAG-om “Sava”. Na radionici je prisustvovalo više od 90 sudionika iz 44 LAG-a i Ministarstva poljoprivrede.

Prvi dan sudionici su prisustvovali radionici na kojoj su dobili europske smjernice za jačanje LEADER/CLLD pristupa u novom programskom razdoblju 2021.2027. Sudionici su dobili osnovne metodološke postavke i obveze interne međuevaluacije LAG-ova, odnosno smjernice za vrednovanje dodane vrijednosti LAG-ova provedbom Lokalnih razvojnih strategija. Radionicu su vodile Bojana Markotić Krstinić iz LEADER mreže Hrvatske, te Anđela Cvjetković, predsjednica LAG-a “Terra liburna”. Sudionici su imali priliku posjetiti OPG Brusnica, kao primjer dobre praske i korištenja sredstava PRR – podmjera 6.1., te perivoj dvorca Erdody, kao primjer projekta financiranog iz ESI fondova.

Drugi dan sudionici su dobili upute za vrednovanje provedbe LRS i rada LAG-ova u razdoblju 2014.-2018. Radionicu su vodili Bernardica Bošnjak, Ranko Glumac i Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede RH . Predstavnici Društva za razvoj slovenskega podeželja Jože Ocopek i Mojca Metličar, sudionicima su prikazali iskustva slovenskih LAG-ova u provedbi vrednovanja LRS u prošlom razdoblju, te smjernice i pripremu za evaluaciju LRS  i rada LAG-ova u razdoblju 2014.-2018. u Republici Sloveniji. Sudionici su obišli područje LAG-a “Sava”: rudnik Svete Barbare, primjer EU projekta, Grgasova spilja, te Bio park “Divlje vode”.

Treći dan sudionicima su prikazana iskustva slovenskih LAG-ova u pripremi i provedbi projekata suradnje u proteklom i tekućem programskom razdoblju . Radionicu je vodila Mojca Metličar iz Društva za razvoj slovenskega podeželja. Anica Lenart iz LAG-a “Moslavina” sudionicima je prikazala iskustva LAG-ova RH u pripremi transnacionalnih i nacionalnih projekata suradnje. Sudionici LAG-ova imali su priliku predstaviti prijedloge projekata suradnje LAG-ova na nacionalnoj razini, nakon čega su uslijedile interaktivne konzultacije za odabir prioritetnih projekata i programiranje partnerstava.

 

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.