Sinoć je u općinskoj vijećnici u Dražicama održano predstavljanje Lokalne akcijske grupe „Terra liburna“, neprofitne organizacije čije je uloga biti javni savjetodavni servis, izraditi lokalnu razvojnu strategiju te pružati potporu u realizaciji projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja.

Uvodno, predstavnike LAG-a, Udruženja obrtnika Kastav-Klana-Viškovo-Jelenje te okupljene poduzetnike pozdravila je Ana Linić Faraguna, zamjenica općinskoga načelnika, napomenuvši da je i Općina Jelenje prepoznala vrijednost LAG-a i pristupila mu prije mjesec dana (Općinsko vijeće odluku o priključenju LAG-u donijelo 17. veljače ove godine). – Naša je općina većim dijelom uže vodozaštitno područje koje u mnogome limitira naš razvoj, ali prostora ima i upravo u tom smislu LAG nam može pomoći pri realizaciji prihvatljivih projektnih rješenja za razvoj ruralnoga poduzetništva, napomenula je zamjenica načelnika.

Okupljenim mještanima i poduzetnicima općine Jelenje, djelovanje i funkciju LAG-a pojasnili su predsjednica Anđela Cvjetković i tajnik Mario Zaccaria.

IMG_7044 Prezentacija Jelenje 25.03.2015.LAG_Drazice

Kako su napomenuli, lokalne akcijske grupe su partnerstva predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja koja su osnovana s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije i provedbe LEADER i CLLD pristupa čija je svrha osmisliti lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, tj. pomoći ljudima, udrugama, poduzećima i ostalima da razmotre potencijal svojega područja te potaknu provedbu kvalitetnih strategija održivog razvoja. Drugim riječima, inicijatori lokalnoga razvoja postaju sami pojedinci (ili grupe) koji imaju neki projekt povezan s ruralnim razvojem. Zahvaljujući LAG-u, taj projekt neće morati ostvarivati sami jer će im upravo LAG dati jaku logističku potporu, od izrade potrebne dokumentacije do pružanju informacija o dostupnim regionalnim, nacionalnim ili EU sredstvima, što bi uvelike trebalo racionalizirati napore i resurse pri realizaciji programa. LAG je besplatni javni servis, a pored savjetodavnih usluga, za svoje članove organizira i razne edukativne radionice , osposobljavanja i sl., čulo se na predstavljanju.

U LAG se mogu učlaniti fizičke osobe, obrti, tvrtke i OPG-i, razne udruge, udruženja, savezi i drugi čimbenici kojima je zajednički interes promicanje održivog ruralnog razvoja i poduzetništva. Godišnja članarina za fizičke osobe iznosi simboličnih 100 kuna, a za sve ostale 200 kuna.

LAG „Terra liburna“ jedan je od 64 LAG-ova u Hrvatskoj, osnovan je 2013. godine, a zasad djeluje na području gradova Opatije i Kastva te općina Viškovo, Matulji, Klana, Lovran, Mošćenička Draga i Jelenje.

Naposljetku kažimo da je sinoćnje predstavljanje bilo tek prvo u nizu koje će predstavnici LAG-a „Terra Liburna“ održati na području općine Jelenje. Primjerice, do kraja godine slijedi izrada „Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2016. do 2020.“ pa iz LAG-a pozivaju sve zainteresirane da se svojim konkretnim prijedlozima i idejama uključe u kreiranje te strategije.

Više podataka o LAG-u „Terra Liburna“ potražite na www.terra-liburna.hr

 

Preuzeto sa: http://jelenje.hr/?p=2245

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.