Četvrta Međunarodna konferencija o LEADER/CLLD pristupu održana je u gradu Pravec u razdoblju od 10. do 12. listopada 2017. godine., a organizirali su ju Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva, zajedno s Bugarskom nacionalnom LEADER mrežom. Konferencija je bila posvećena 10. obljetnici provedbe LEADER/CLLD pristupa u Bugarskoj. Na Forumu je sudjelovalo 225 predstavnika upravnih tijela, agencija za plaćanje, lokalnih akcijskih skupina, nacionalnih ruralnih mreža i LEADER udruženja iz 19 zemalja iz Europske unije i iz trećih zemalja. Cilj ove međunarodne konferencije je bila razmjena iskustava u implementaciji CLLD pristupa u programskom razdoblju 2014-2020, uspostaviti veze između LAG-ova za buduće suradnje i iznijeti ideje za implementaciju poboljšanja u narednom programskom razdoblju.

Predsjednica LAG-a “Terra liburna”, Anđela Cvjetković, se odazvala pozivu Ministarstva poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bugarske, Uprave za LEADER (u privitku), te je sudjelovala na dva dana trajanja konferencije i prezentirala aktivnosti LAG-a, potencijalne teme za suradnje istaknute u Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a i komparativne prednosti organizacije i područja.

Voditelj LEADER odjela pri Ministarstvu poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bugarske g. Stefan Spasova, a u neformalnom druženju nakon konferencije uspostavljeni su prvi kontakti s drugim LAG-ovima sudionicima, te su već načeti moguće teme za surađivanje u okviru mjere LEADER. Po otvaranju gđa. Neli Kadiev predstavila je Bugarsku nacionalnu LEADER mrežu, te istaknula važnost njihove organizacije u pronaženju partnera za transnacionalne suradnje.

U prvom panelu radnog dijela konferencije prisutnima su se predstavili ELARD (Europsko LEADER udruženje za ruralni razvoj) i ENRD (Europska mreža za ruralni razvoj), te ministarstva i agencije za plaćanja iz Bugarske, Poljske, Francuske i Latvije, dok je u drugom popodnevnom panelu uslijedilo prezentiranje udruženja LAG-ova iz Francuske, Češke, Mađarske, Estonije, Austrije i Hrvatske, kao i LAG-ove i inicijative iz drugih zemalja.

Predsjednica LAG-a “Terra liburna” je, u cilju prikazivanje nezavisnog cjelovitog pregleda provedbe CLLD-a u Hrvatskoj, s obzirom da se metodologija primjenjuje u decentraliziranoj provedbi Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo i Programu ruralnog razvoja, predstavila ukratko LEADER mrežu Hrvatske čijeg je Upravnog odbora LAG član, uključujući i pregled stanja u Hrvatskoj (broj LAG-ova, vrijeme i način osnivanja prvih LAG-ova, trenutno stanje provedbe LEADER/CLLD-a), te dvije CLLD organizacije: LAG “Terra liburna” i LAGUR “Vela vrata” na kojeg je LAG prenio metodologiju. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti, teme za suradnje navedene u našoj Lokalnoj razvojnoj strategiji, komparativne prednosti LAG područja i partnerstva, te dosadašnja iskustva, međunarodna članstva i projekti,a sve kako bi otvorila mogućnosti za kooperacije u okviru podmjere 19.3 Programa ruralnog razvoja “Projekti suradnje”. Prezentacija je pobudila veliko zanimanje prisutnih LAG-ova i provedbenih tijela, te je bitno istaknuti da je LAG ostvario vrijedne kontakte s LAG-ovima iz Italije, Bugarske, Poljske i inicijativom za pokretanje LAG-a iz Srbije.

Veliki je naglasak stavljen na programiranje idućeg razdoblja od 2021. godine, s ciljem optimiziranja apsorbcije EU sredstava na mikro-razinama i smanjenja administrativnog pritiska, kako spram korisnika, tako i spram upravljačkih i provedbenih tijela. Osim našeg LAG-a, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici LAG-a “Zeleni trokut” iz Lipika.

U popodnevnim satima organizatori su omogućili grupni posjet autobusom glavnom bugarskom gradu Sofiji, sve do kasnih večernjih sati kada je upriličeno kušanje lokalnih specijaliteta domaćina.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.