U Opatiji je, u Vili Antonio, u srijedu 11. veljače 2015., u organizaciji udruge “Agro Opatija”, održana izvrsno posjećena prezentacija “Programa zaštite izvornosti istarskog ekstra djevičanskog masinovog ulja”, te plan i novosti u vezi revitalizacije lovranskog maruna zajedno s mogućnostima za sufinanciranje sadnica od strane Općine Lovran.

Mnogobrojne sudionike ovog odlično organiziranog skupa pozdravio je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, te ih pozvao da se obrate Gradu Opatiji za najam zemljišta i potporu poljoprivrednoj proizvodnji, koja, istaknuo je, unatoč tome što se odvija na malim površinama na kojima je gospodarenje otežano, je iznimno bitna za ovaj kraj.

Dana 02.svibnja 2014. župan Primorsko –goranske županije gosp. Zlatko Komadina i župan  Istarske županije gosp. Valter Flego dogovorili su da se zemljopisno područje proizvodnje istarskog ekstra djevičanskog masinovog ulja s oznakom izvornosti proširi na četri jedinice lokalne samouprave u našoj županiji.

IMG_4175

Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije od samog je početka i podnošenja prvih zahtjeva spram Ministarstva za poljoprivredu, uključen u proces ishodovanja oznake izvornosti za istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, te je nedavno geografsko područje gdje je moguća njegova proizvoda pod tim nazivom prošireno na cijeli Istarski poluotok i izvan administrativne nadležnosti Istarske županije, i to na općine Mošćenička Draga i Lovran, Grad Opatiju i Općinu Matulji. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović predstavio je inicijativu i partnere, te je njegova suradnica gđa. Blanka Sinčić Pulić detaljno prezentirala proces za dobivanje državnih prijelaznih oznaka izvornosti, te oznaka izvornosti u EU. Kompletirani zahtjev za dobivanje oznake izvornosti za istarsko maslinovo ulje predan je 2014. godine.

IMG_4174

Nakon ove prezentacije, predsjednik udruge “Lovranski marun” g. Ante Bistre, prof. dr. Željko Prgomet u ispred Sveučilišta u Rijeci, Odjela za poljoprivredu u Poreču i načelnik Općine Lovran, g. Alan Sanković, predstavili su Program revitalizacije lovrankog maruna uz detaljan osvrt na sadašnje stanje, nametnike i štetnike i uspješne ekološke metode za njihovo suzbijanje, stanje šuma, pilot projekt plantažnog uzgoja na tri lokacije (Lovran, Lovrin kod Pazina i Novi Vinodolski) i sufinanciranje sadnog materijala od strane Općine Lovran.

IMG_4178

Prof. Prgomet je objasnio tijek plantažne proizvodnje i sortimente, te potrebnu da se uvedu na terenu nove otporne sorte koje se kasnije mogu precijepiti s lovranskim marunom, ali uz neophodno održavanje i sanaciju postojećih šuma. G. Sanković je istaknuo kako će se  introduciranje nametnika koji osu šiškaricu, najvećeg neprijatelja lovrankog maruna koji je unazad 5 godina uništio šumu maruna, može svesti u prihvatljiv okvir, najvjerovatnije potrajati čak 8 do 11 godina, te su se i ostali sudionici složili da je zadnji čas za organizirano djelovanje.

Upravni odjel za poduzetništvo, turizma i ruralni razvoj PGŽ i Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu istaknuli su svoju podršku na različitim područjima, te je g. Mladen  Brajan apelirao na prisutne da djeluju na terenu i rade na održavanju svojih šuma lovranskog maruna jer u suprotnom ne mogu očekivati ni potporu PGŽ. LAG “Terra liburna” je ovom prigodom ponudio prisutnima svoju pomoć u vidu besplatnog javnog servisa kojeg obavlja u sklopu projekta INFO CENTRA LAG-a koji je u začetcima, i financira se putem programa “Priprema i provedba EU projekata” Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu intenzitetom od 50%. Cilj projekta je stanovnicima s područja LAG-a pružiti savjetodavnu pomoć za realizaciju njihovih projekata i informacije o dostupnim javnim izvorima financiranja na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.