Mune – Izgradnja suhozida, drevna tehnika koja je stvorila zadivljujuće pejsaže u cijelom primorskom kraju, danas je praktički izvan uporabe, a da se ne prepusti u potpunosti zaboravu želja je udruge 4 Grada Dragodid, udruge Žejane i Mjesnog odbora Mune koji su proteklog vikenda organizirali radionicu obnove munskih zidi.

Tijekom dva dana, zainteresirani su sudionici radionice imali prilike naučiti nešto teorije o izgradnji suhozida, ali i to svoje stečeno znanje vrlo brzo primijeniti u praksi, uz popravak suhozida u centru Velih Muna i okolici naselja, a bilo je vremena i za predavanje o značaju suhozida u povijesnoj baštini, kao i za slobodno druženje i upoznavanje ovog kraja.

– U krševitim predjelima Opatijskog krasa kamen je bio glavno sredstvo oblikovanja kultiviranog krajolika i upravljanja blagom na ispaši. Cilj ove radionice je da se skrene pozornost na važnost suhozida kao dijela ovdašnjeg krajolika, da se okupe još živa sjećanja na njihove uloge u nekadašnjem životu i ekonomiji te da se vještina zidanja u suho popularizira i prenese na nove generacije, kazali su organizatori.

Čitav tekst članka na linku.linku

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.