Ranije započete aktivnosti na revitalizaciji sorte “brgujski kapuz” nastaviti će se samo ukoliko mještani Malog i Velog Brguda pokažu interes za uključivanje u Projekt zaštite i unaprjeđenja proizvodnje.

U Domu Veli Brgud u utorak 20.03.2018. održana je Prezentacija projekta zaštite i unaprjeđenja proizvodnje “brgujskega kapuza” u suorganizaciji Općine Matulji i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, a uz podršku Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Priprema projekta odrađena je u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč, a tijekom prezentacije LAG Terra liburna je ponudio savjetodavnu i operativnu podršku otvaranju novih OPG-ova i osnivanju operativne skupine u svrhu prijave na bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH.

U ispunjenom Domu Veli Brgud odazvalo se 40-ak sudionika, te je uvodnom riječju prezentaciju otvorio Sandro Pecman, predsjednik Mjesnog odbora Veli Brgud, u svojstvu domaćina i Dean Ban, ravnatelj Instituta.

Projekt je predstavila dr. sc. Smiljana Goreta Ban, a koji ima za ciljeve standardizirati sortu odabirom najpoželjnijih osobina, unaprijediti sadašnju proizvodnju, te započeti sa zaštitom “brgujskega kapuza”. Projekt je nastavak niza aktivnosti koje se provode već više od 10 godina u suradnji s Općinom Matulji, a ova prezentacija je bila namijenjena ispitivanju mišljenja mještana o tome treba li ovu cijenjenu, ali nedovoljno poznatu sortu koja se uzgaja pretežito na ograničenom području mjesta Mali i Veli Brgud, standardizirati i upisati u bazu štićenih sorti, a potom proširiti proizvodnju sa provjerenim sadnim materijalom.

Gđa. Goreta Ban je istaknula da je “brgujski kapuz” nacionalno blago i veliki razvojni potencijal koji je opstao zbog neumornog rada stanovnika ovoga kraja, ali i da se uzgoj pokazao vrlo uspješnim na drugim lokalitetima, te da ga njegova organoleptička svojstva čine iznimno specifičnim. Mještani su iskazali veliki interes i zaključili da je neophodno osnivati poljoprivredna gospodarstva, ali po potrebi i udrugu koja bi okupila proizvođače koji će provoditi uzgoj po preporučenim agro-tehničkim načelima i plasirati proizvod ujednačene specifikacije.

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.