1.SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teoretskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi će se održati u Opatiji od 20.-22. studenog 2019. godine u Kulturnom centru Gervais, a kojoj su LAG Terra liburna i FLAG Vela vrata domaćini i suorganizatori.

Glavni organizator konferencije je LEADER mreža Hrvatske (LMH), krovno udruženje Lokalnih akcijskih grupa u ruralnom razvoju i ribarstvu (LAG-ova i FLAG-ova) uz niz partnerskih institucija poput: Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije – Institut iz Montpelliera (Francuska); Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu; Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani; Hrvatskog agroekonomskog društva (HAED), Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i drugi.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, nacionalna Mreža za ruralni razvoj i niz jedinica lokalne i regionalne samouprave, među kojima i Primorsko-goranska županija. Zemlja partner prve konferencije je Republika Slovenija. Ova značajna konferencija ima za cilj prepoznati jedinstvenost lokalnog razvoja pod vodstvom zajednice za integrirani teritorijalni razvoj u jugoistočnoj Europi, sumirajući rezultate proteklih godina provedbe te pružiti platformu za novo programsko razdoblje 2021.-2027.

Konferenciji će kao ključni govornici nazočiti predstavnici Europske komisije iz Glavne uprave za poljoprivredu (DG AGRI) i potporne jedinice FARNET mreže, kao i autoriteti s više od 20 godina iskustva u provedbi i istraživanju LEADER pristupa. Važno je naglasiti kako će konferenciji, uz visoke predstavnike Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja, prisutvovati i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, tijela nadležnog koordinaciju ESI fondova; vezano za potpunu implementaciju CLLD-a narednom programskom razdoblju.
Svoj osobit doprinos dati će i više od 20 znanstvenika u 3 znanstvena Sessiona,  dok će predstavnici LAG-ova i FLAG-ova iz jugoistočne Europe imati priliku razmijeniti iskustva i pronaći partnere za projekte na SEE LEADER Networking Fair-u, a na LEADER/CLLD forumu istaknuti će najvažnije smjernice za programiranje sljedećeg proračunskog razdoblja EU pred predstavnicima Europske komisije. Radni jezik konferencije je engleski uz osiguran prijevod na hrvatski.
Objavljen je detaljni program konferencije koji je dostupan za preuzimanje na hrvatskom i engleskom jeziku. Uz iznimna stručno-znanstvena izlaganja, priprema se bogati popratni program koji uz panele i plenarne dijelove predviđa i 4 studijska izleta, dodatni izlet, party dobrodošlice, Gala večeru, koncerte i prodajne izložbe.

S obzirom na velik doprinos LAG-ova i FLAG-ova (LAGUR-a) razvoju ruralnih, priobalnih i otočnih prostora i stvaranju multisektorskih partnerstava za integrirani razvoj RH, kao i na izuzetno uspješnu potporu gradova Republike Hrvatske, te uzevši u obzir da LEADER/CLLD organizacije u RH raspolažu s više od 90 milijuna Eura za razvoj naših gradova i općina, u narednom programskom razdoblju i daleko više, pozivamo vas na sudjelovanje u ovom značajnom događanju.

Registrirajte se najkasnije do 20. listopada.

Više na https://www.see-leader.eu/

Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“ obveznik je primjene navedene regulative te je dužna nadzirati prikupljanje, obradu, korištenje i zaštitu osobnih podataka svih fizičkih osoba čije podatke uzima i koristi.