LAG na međunarodnoj CLLD konferenciji u Bugarskoj@Pravets, 10.-12.10.2017.

Četvrta Međunarodna konferencija o LEADER/CLLD pristupu održana je u gradu Pravec u razdoblju od 10. do 12. listopada 2017. godine., a organizirali su ju Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva, zajedno s Bugarskom nacionalnom LEADER mrežom. Konferencija je bila posvećena 10. obljetnici provedbe LEADER/CLLD pristupa u Bugarskoj. Na Forumu je sudjelovalo 225 predstavnika upravnih tijela, agencija za plaćanje, lokalnih akcijskih skupina, nacionalnih ruralnih mreža i LEADER udruženja iz 19 zemalja iz Europske unije i iz trećih zemalja. Cilj ove međunarodne konferencije je bila razmjena iskustava u implementaciji CLLD pristupa u programskom razdoblju 2014-2020, uspostaviti veze između LAG-ova za buduće suradnje i iznijeti ideje za implementaciju poboljšanja u narednom programskom razdoblju.

Predsjednica LAG-a “Terra liburna”, Anđela Cvjetković, se odazvala pozivu Ministarstva poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bugarske, Uprave za LEADER (u privitku), te je sudjelovala na dva dana trajanja konferencije i prezentirala aktivnosti LAG-a, potencijalne teme za suradnje istaknute u Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a i komparativne prednosti organizacije i područja.

Voditelj LEADER odjela pri Ministarstvu poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bugarske g. Stefan Spasova, a u neformalnom druženju nakon konferencije uspostavljeni su prvi kontakti s drugim LAG-ovima sudionicima, te su već načeti moguće teme za surađivanje u okviru mjere LEADER. Po otvaranju gđa. Neli Kadiev predstavila je Bugarsku nacionalnu LEADER mrežu, te istaknula važnost njihove organizacije u pronaženju partnera za transnacionalne suradnje.

U prvom panelu radnog dijela konferencije prisutnima su se predstavili ELARD (Europsko LEADER udruženje za ruralni razvoj) i ENRD (Europska mreža za ruralni razvoj), te ministarstva i agencije za plaćanja iz Bugarske, Poljske, Francuske i Latvije, dok je u drugom popodnevnom panelu uslijedilo prezentiranje udruženja LAG-ova iz Francuske, Češke, Mađarske, Estonije, Austrije i Hrvatske, kao i LAG-ove i inicijative iz drugih zemalja.

Predsjednica LAG-a “Terra liburna” je, u cilju prikazivanje nezavisnog cjelovitog pregleda provedbe CLLD-a u Hrvatskoj, s obzirom da se metodologija primjenjuje u decentraliziranoj provedbi Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo i Programu ruralnog razvoja, predstavila ukratko LEADER mrežu Hrvatske čijeg je Upravnog odbora LAG član, uključujući i pregled stanja u Hrvatskoj (broj LAG-ova, vrijeme i način osnivanja prvih LAG-ova, trenutno stanje provedbe LEADER/CLLD-a), te dvije CLLD organizacije: LAG “Terra liburna” i LAGUR “Vela vrata” na kojeg je LAG prenio metodologiju. Predstavljene su dosadašnje aktivnosti, teme za suradnje navedene u našoj Lokalnoj razvojnoj strategiji, komparativne prednosti LAG područja i partnerstva, te dosadašnja iskustva, međunarodna članstva i projekti,a sve kako bi otvorila mogućnosti za kooperacije u okviru podmjere 19.3 Programa ruralnog razvoja “Projekti suradnje”. Prezentacija je pobudila veliko zanimanje prisutnih LAG-ova i provedbenih tijela, te je bitno istaknuti da je LAG ostvario vrijedne kontakte s LAG-ovima iz Italije, Bugarske, Poljske i inicijativom za pokretanje LAG-a iz Srbije.

Veliki je naglasak stavljen na programiranje idućeg razdoblja od 2021. godine, s ciljem optimiziranja apsorbcije EU sredstava na mikro-razinama i smanjenja administrativnog pritiska, kako spram korisnika, tako i spram upravljačkih i provedbenih tijela. Osim našeg LAG-a, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici LAG-a “Zeleni trokut” iz Lipika.

U popodnevnim satima organizatori su omogućili grupni posjet autobusom glavnom bugarskom gradu Sofiji, sve do kasnih večernjih sati kada je upriličeno kušanje lokalnih specijaliteta domaćina.